“Gespenster”, la Centrul Cultural German din Iaşi

apr. 23rd, 2013 | By | Category: Postcard

Miercuri, 24 aprilie 2013, ora 18:30, la Centrul Cultural German din Iaşi are loc o seară de film german Gespenster[=Fantome]” (Germania 2005), în regia lui Christian Petzold, cu Julia Hummer, Sabine Timoteo, Marianne Basler. Proiecţia va avea loc în sala Bertolt Brecht, din str. Lascăr Catargi 38, iar intrarea va fi liberă. Evenimentul este sprijinit de Goethe Institut.

Sinopsis: O femeie călătoreşte la Berlin în fiecare an. Îşi caută cu disperare fiica. În 1989, pe când fata avea trei ani, ea este răpită. Și rămâne dispărută. Însă acum întâlneşte o fată, Nina, care trăieşte pe stradă şi care îşi petrece mereu timpul cu altă fată, Toni, o hoaţă. Femeia crede că a găsit-o în Nina pe fiica ei pierdută. Povestea a trei femei care se intersectează în Berlin, un film despre nesiguranţa interioară, singurătate, pierdere şi dor.

Filmul a avut premierea la Festivalul de Film de la Berlin în 2005, unde a şi făcut parte din competiţie.

Regizorul Christian Petzold s-a născut în 1960, în Hilden, Germania. Din 1981 locuieşte în Berlin, unde în 1988 s-a înscris la Academia de Film de care s-a despărţit în 1994. Debutul cinematografic a fost marcat în 1995 cu Pilotinnen. Atenţia regizorului asupra aspectelor culturii germane, realismului incoruptibil îmbinat cu o profunzime psihologică i-a asigurat prima participarea la Berlinale în 2005 cu Gespenster. Acesta a reprezentat şi momentul de pornire al regizorului pentru tratarea aspectelor vitale şi morbide în viitoarele pelicule.

În deschiderea Festivalului  Zilele Filmului German desfăşurat în perioada 9-15 noiembrie 2012 la Cinema Studio în Bucureşti, organizatorii au ales pelicula Barbara (2012), o dramă socială care spune povestea unei doctoriţe din fosta RDG şi încercările ei de a emigra în Vest, ajungând să fie arestată şi supravegheată de Securitate. Nimic deosebit până la menţionarea regizorului – acelaşi Christian Petzold. Prezenţa în sală a fost impresionantă, apreciată chiar de prezentatoarea evenimentului Irina Margareta Nistor.

Parteneri Media: www.AgentiaDeCarte.ro, Şapte Seri, TVR Iaşi, Radio România Cultural

Oana Lăzăroiu

Număr de vizualizări :1094


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro