spot_img

“Timeless and Transitory/ Atemporal şi tranzitoriu” de Ernest H. Latham, Jr.

Miercuri, 10 aprilie 2013, ora 17:30, la Universitatea Bucureşti – Facultatea de limbi Străine (Pitar Moş 7-13), va avea loc lansarea volumului “Timeless and Transitory. 20th Century Relations Between Romania and the English-Speaking World / Atemporal şi tranzitoriu. Relaţiile dintre România şi lumea anglofonă în secolul XX” de Ernest H. Latham, Jr., Editura Vremea. Volumul va fi prezentat de Adrian-Silvan Ionescu, director al Institutului de Istoria Artei G. Oprescu; Rodica Mihăilă, director executiv al Comisiei Fulbright, România şi Silvia Colfescu, director al Editurii Vremea, alături de autor. Moderatoarea evenimentului: Lidia Vianu, directoarea Editurii Contemporary Literature Press.

Interesant, plin de informaţie, condimentat cu umor şi anecdotă. (…) Trei decenii de viaţă, muncă, lectură şi scris legate de România, despre români şi despre cei apropiaţi lor… au câştigat în Ernest Latham încă un admirator al acestei vechi culturi, al acestui popor pasionant de atrăgător; eseurile autorului sunt tributul adus unei naţiuni care a perseverat şi care merită să fie cunoscută,spune în prefaţa cărţii Paul Michelson, un alt mare prieten american al României şi fost profesor Fulbright în ţara noastră, ca şi autorul. Ochiul experimentat al cercetătorului depistează resurse neaşteptate, elemente rare de bibliografie care contribuie la ţesătura atât de reuşită a eseurilor sale. Avem de-a face cu un analist original, plin de acuitate şi spirit de observaţie, autorul unui stil elegant. Dennis Deletant

Un cercetător sofisticat şi atent, un adevărat prieten al României, serios, obiectiv, angajat, nu rareori critic. Este prietenul de care aveam nevoie. – Bogdan Antoniu

“Culegerea de eseuri ale lui Ernest H. Latham, Jr. despre Romania în context internaţional ne oferă prilejul să descoperim noi elemente privind istoria accidentată a ţării noastre în secolul XX, prin prisma unor personaje, situaţii, unghiuri de vedere variate şi neaşteptate. Se perindă prin faţa noastră figuri pitoreşti şi semnificative precum Sylvia Pankhurst, prima traducătoare a lui Eminescu, contesa Waldeck, jurnalista americană care publica, în 1942, volumul Athenée Palace, faimoasa romancieră Olivia Manning, călătorul britanic prin România Mare, Baerlein, sau diplomaţii români interbelici D. D. Dimăncescu şi Marcu Beza, prizonierii americani de război în România în anii 1940, diplomatul american Donald Dunham la Bucureşti, după război – şi mulţi alţii. Alăturate, eseurile dau o imagine de ansamblu vie şi nuanţată asupra lumii noastre.

Volumul se poate numi o lucrare a iubirii, fiind rezultatul afecţiunii profunde şi lucide a Profesorului Latham faţă de România, după o experienţă de mai bine de trei decenii: cariera sa diplomatică l-a adus la Bucureşti, ca ataşat cultural (1983-87), după care, în ani, s-a specializat în studii asupra istoriei şi culturii române. Are un doctorat la Universitatea din Bucureşti. Printre numeroasele contribuţii ale autorului se numără o serie de articole pe teme româneşti în ampla Encyclopaedia on Eastern Europe şi revizia întregii materii dedicate României în Encyclopaedia Britannica, ediţia 2000. În prezent, E. Latham susţine prelegeri despre România şi Moldova la Institutul Diplomatic al Departamentului de Stat. El posedă una dintre cele mai substanţiale biblioteci personale de carte istorică şi culturală privind România, din Statele Unite.” (editorii)

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508