“Naraţiunea de a fi”: Robert Şerban în dialog cu Şerban Foarţă

apr. 9th, 2013 | By | Category: Agenda de carte

La Editura Humanitas, colecţia “Portrete în dialog”, a apărut volumul “Naraţiunea de a fi. Robert Şerban în dialog cu Şerban Foarţă” de Şerban Foarţă şi Robert Şerban.

“Amândoi sunt severineni, amândoi trăiesc în Timişoara, amândoi sunt poeţi. Însă acum, ca la un semn, cadrul şi convenţia se schimbă. Unul aranjează platoul, verifică luminile, se uită în cameră şi se asigură că totul merge bine. Celălalt îşi râde în barbă şi aşteaptă semnalul de începere a spectacolului. Un regizor şi un artist. Robert Şerban şi Şerban Foarţă. Mai pe scurt, Robert Şerban Foarţă. O piesă în opt acte, cu decor şi calendar variabil. Un recital în care iscoditorul admirativ îl cheamă la rampă pe fachir. Iar fachirul vine şi aruncă peste public o perdea de poezie, vorbe de duh, jocuri de cuvinte, amintiri, înduioşări, nedumeriri şi ironii. Pus în valoare de Robert Şerban, Şerban Foarţă desfăşoară un prelung ritual de seducţie pe care ţi l-ai dori fără sfârşit. Din dialogul celor doi poeţi răsar nu de puţine ori cristale şi diamante. Răsare preţuire pentru cuvânt şi idee. Răsare frumuseţe. Răsare iubire.” (editorii)

Cel mai frumos lucru despre ŞERBAN FOARŢĂ l-a scris, într-o pagină de corespondenţă, Cioran: „Şerban Foarţă s’est attaqué à l’impossible et a réussi grâce à son talent et aux vertus poétiques de la langue roumaine. Notre peuple a tout raté, sauf graiul.” Tocmai graiul este cel care-i permite acestui cunoscut poet al nostru să fie original. Dacă cei mai mulţi oameni vorbesc limba comună şi numai uneori, prin excepţie, o folosesc pe cea a poeziei, la Şerban Foarţă lucrurile stau exact invers: şi-a creat un limbaj poetic pe care-l foloseşte zilnic, limba comună îi e straină, iar poemele lui par a se scrie singure. Nu vă lăsaţi păcăliţi: îndărătul fiecarui vers se află tomuri de poezie, citite, filtrate, recombinate îndelung în retortele propriei vieţi.
Pentru prima oară în existenţa lui de poet (este născut la 8 iulie 1942 în Turnu Severin şi trăieşte la Timişoara) a apărut, iată, un roman „roz”. Că e unul cu totul special vă puteţi convinge încă din titlul care se poate citi de la stânga la dreapta şi de la dreapta la stânga, cu o schimbare de nuanţă insesizabilă. Totul depinde, atât în romane, cât şi în viaţă, de perspectivă!

SCRIERI (perioada roz): Luându-ne după un şir de titluri ale cărţilor lui Şerban Foarţă – ProzariumSimplerozeIstoriile unui matroz întors de pe Planeta Roz – am putea crede că, dintre toate culorile, autorul preferă rozul. E o iluzie – rozul acesta fiind, mai totdeauna, unul strictamente iluzor(iu), nu mai puţin decât „la vie en rose”, viaţa în roz.

ROBERT ŞERBAN (n. 1970, Drobeta-Turnu Severin) este scriitor, jurnalist şi editor. Absolvă cursurile Facultăţii de Arte şi Design şi pe cele ale Facultăţii de Construcţii, ambele din Timişoara. Are o prezenţă apăsată in viaţa culturală a Timişoarei: simpozioane, conferinţe, lansări de carte, articole in presa locală. Conduce Editura Brumar, unde publică volume ale unor poeţi, prozatori şi eseişti de calitate. Poeziile lui sunt traduse în engleză, franceză, polonă, cehă, olandeză, norvegiană, suedeză, arabă, ucraineană etc. Ca poet, primeşte premii din partea Uniunii Scriitorilor, precum şi a revistelor Observator culturalLuceafărulPoesis etc. Ca jurnalist şi om de televiziune, i se decernează Premiul Tanărul Jurnalist al anului 2002, Premiul pentru Talk-show TELEVEST, Premiul Festivalului Internaţional al Televiziunilor Locale şi Regionale, Premiul Festivalului 7 ARTE, Premiul SIMFEST 2011 etc. Pe lângă volumele proprii, apare într-o serie de volume colective (Cartea cu buniciRăcani, pifani şi veteraniO mie una de poezii româneştiScriitori pe Calea RegalăOdă la VodăPrima mea beţie etc.). Cărţi: Fireşte că exagerezOdyssexPiper pe limbăA cincea roatăBarzaconiiOchiul cu streaşinăCinema la mine-acasăMoartea parafină.

Număr de vizualizări :1273


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro