“În două lumi” de Viorica Răduţă

apr. 18th, 2013 | By | Category: Agenda de carte

Vineri, 19 aprilie 2013, ora 17.00, la Librăria Bastilia (Pţa Romană nr. 5, Bucureşti), demisol, va avea loc lansarea romanului “În două lumi” de Viorica Răduţă, Editura Cartea Românească. Vor prezenta: Simona-Grazia Dima, Radu Aldulescu, Felix Nicolau. Fragmente din roman vor fi citite de Eliza Macadan.

“În două lumi”, un roman criptic, acid şi tandru totodată, este prima consecinţă a terorii instituite de domnia „ochiului de sticlă”. Romanul nu este doar povestea unui liceu contemporan sau cea a unei femei singure – prizonieră, zi după zi, a visului şi a lumii reale –, ci şi preambulul unui viitor crud, dezumanizant plasat sub lentila ubicuă a camerelor video. Supravegherea continuă anihilează personalitatea, modifică individul, alienându-l; propria imagine în mişcare, gesturile, vorbele devin instrumente perfide de identificare, clasificare, autodenunţ, reprimare.” (editorii)

„Viorica Răduţă, scriitoare cu o voinţă de creaţie neobişnuită, încearcă să treacă dincolo de limitele pe care le propun obişnuinţele creatorului ascultător. Vrea să fugă din formulele consacrate, deşi trăieşte constrângerea pe care o propune un proiect cultural: este un profesor de literatură, şi nu o amazoană a avangardei. Romanul În două lumi are în centrul lui o profesoară de literatură, o şcoală, o familie – o axă a literaturii tradiţionale care ne poate aminti, pe o pagină sau alta, de un model. Dar ieşirea din model, felul neobişnuit de asumare a modelului, „înghiţirea” lui de imaginarul care are alte legi, alte repere, alte căi ne amintesc şi de alte cărţi ale Vioricăi Răduţă. Şi de încercarea de a se situa altfel faţă de omul tradiţional, cel care îşi trăieşte capacitatea de a visa. De a-şi defini nu odiseea, ci oniriada.” (Cornel Ungureanu)

Viorica Răduţă a debutat în 1998 cu volumul de versuri Patimi după mine. Au urmat: Lipsa la psalmi (2000), Al 13-lea Iov (2003), Cînd amintirile, corpuri subtile (2007), Viaţa de apă de uscat (2008), Cam toţi murim (2010). A publicat romanele: Înainte de exod (1998), Irozi (2001), Hidrapulper (2007), În exod (2008), Mamamea moarte (2008); volumele de eseuri: Graalul fără Graal (2002), Interpolări şi interpolări (2007). Colaborări cu poezie, proză, cronici la revistele AcoladaAteneuArgeşFamiliaLuceafărulProsaeculumSpaţii CulturaleViaţa Românească etc. Este membră a USR, filiala Bucureşti.

Număr de vizualizări :1049


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro