USR are un nou statut şi a semnat un protocol cu Primăria Sectorului 2 pentru Centrul Cultural European Gara de Est 1903

mart. 13th, 2013 | By | Category: Eveniment

Luni, 11 martie 2013, la sediul Uniunii Scriitorilor din Bucureşti (Sala Oglinzilor), a avut loc şedinţa Comitetului Director al USR, în prezenţa preşedintelui USR, Nicolae Manolescu, a primvicepreşedintelui Varujan Vosganian şi a vicepreşedintelui Gabriel Chifu. De asemenea, şedinţa a avut loc în prezenţa membrilor Comitetului Director: Mircea Mihăieş, Calistrat Costin, Cassian Maria Spiridon, Leo Butnaru, Horia Gârbea, Adrian Popescu, Nicolae Prelipceanu. Comitetul Director al USR a anunţat, printr-un Comunicat de presă, principalele puncte de pe ordinea de zi, printre care încheierea unui protocol între USR şi Primăria Sectorului 2 Bucureşti, în vederea organizării Centrului Cultural European Gara de Est 1903. Marţi, 12 martie 2013, a avut loc şedinţa ordinară a Consiliului USR, în cadrul căreia a fost votat Statutul USR cu noile sale modificări.

AgenţiadeCarte.ro vă prezintă integral comunicatul de presă al USR:

Luni, 11 martie 2013, la sediul Uniunii Scriitorilor din Bucureşti (Sala Oglinzilor) a avut loc şedinţa Comitetului Director al USR, în prezenţa preşedintelui USR, Nicolae Manolescu, a primvicepreşedintelui Varujan Vosganian şi a vicepreşedintelui Gabriel Chifu. De asemenea, şedinţa a avut loc în prezenţa membrilor Comitetului Director: Mircea Mihăieş, Calistrat Costin, Cassian Maria Spiridon, Leo Butnaru, Horia Gârbea, Adrian Popescu, Nicolae Prelipceanu. Comitetului Director al USR a anunţat, printr-un Comunicat de presă, principalele puncte de pe ordinea de zi, printre care încheierea unui protocol între USR şi Primăria Sectorului 2, în vederea organizării Centrului Cultural European Gara de Est 1903.

Ordinea de zi a cuprins o informare a preşedintelui USR, dl Nicolae Manolescu,  asupra situaţiei Uniunii, anunţând redresarea financiară a USR: începerea derulării contractului de încheiere a Casei Vernescu, precum şi sprijinul serios promis de Ministerul Culturii revistelor ANUC, printre care şi cele ale USR. S-a discutat de asemenea despre mutarea sediului Uniunii la Casa Vernescu, din cauza retrocedării de către stat a Casei Monteoru moştenitorilor, în urma unui proces de anulare a donaţiei din 1945. Vicepreşedintele USR, Gabriel Chifu, a prezentat stadiul proiectului legii timbrului cultural, modificată în aşa fel încât să poată fi funcţională, precum şi modul de funcţionare şi tarifele Casei de la Neptun, care vor fi afişate pe site-ul USR şi pe site-urile filialelor USR.  S-a hotărât încheierea unui protocol între USR şi Primăria Sectorului 2, în vederea organizării Centrului Cultural European Gara de Est 1903.

De asemenea, Comitetul Director a luat act de demisia doamnei Irina Horea din funcţia de vicepreşedinte al USR.

Marţi, 12 martie 2013, a avut loc şedinţa ordinară a Consiliului USR, care a început cu o informare a preşedintelui asupra situaţiei USR, cu un accent pe situaţiea reală a Uniunii şi a procesului mutării din Casa Monteoru, care se va încheia în ziua de 15 aprilie. Dl Nicolae Manolescu a subliniat – a câta oară? – că tot ce se vehiculează prin mass media în ultimele săptămâni sunt inexactităţi, evident direcţionate în atacuri la persoană. În urma retrocedării Casei Monteoru familiei Angelescu, birourile Uniunii se vor regăsi în Casa Vernescu, acolo unde au mai funcţionat o vreme şi în anii `90. În ce priveşte finanţarea activităţilor Uniunii, aceasta s-a reluat, cu o anume economie, reducerea salariilor cu 10 la sută şi reducerea personalului revistelor USR cu câte un post, ca urmare a încheierii contractului pentru spaţiul fostului cazinou de la Casa Vernescu şi a obţinerii unor finanţări de la Ministerul Culturii pentru revistele ANUC.

A fost prezentat raportul Comisiei de cenzori privind anul financiar 2012. Primvicepreşedintele USR, Varujan Vosganian, a prezentat bugetul USR pe anul în curs, buget care a fost aprobat, prin votul membrilor consiliului. Atât raportul cât şi bugetul au confirmat redresarea financiară a USR.

Intense dezbateri au fost consacrate modificărilor aduse statutului USR, în vederea desfăşurării mai eficiente a activităţilor diverse ale Uniunii. A fost votat de către membrii Consiliului Uniunii Scriitorilor din România statutul modificat, aşa cum a rezultat din dezbaterile care au avut loc în Filiale şi din propunerile primite de Comisia de Statut.

Preşedintele Comisiei de validare, dl Dan Cristea, a dat citire listei de membri stagiari care au avut dreptul să se titularizeze după cei trei ani prevăzuţi în statut. Dintre aceştia, o parte au devenit membri titulari. Menţionăm că în noul statut nu mai sunt prevăzuţi membri stagiari, urmând ca aceia care au rămas stagiari să aştepte până când se fac cei trei ani care le permit definitivarea în USR.

Consiliul a luat de asemenea în discuţie statutul revistei Secolul 21, care nu aparţine USR, dar deţine spaţii generoase în Casa Vernescu. Au fost luate în discuţie şi situaţiile revistelor Memoria şi Secolul 21, care nu aparţin USR, dar au redacţiile la Casa Vernescu.

Aceasta a fost ultima şedinţă a Consiliuli Uniunii Scriitorilor care s-a ţinut în Sala Oglinzilor  din Casa Monteoru.

Redăm mai jos lista membrilor titulari aşa cum a fost ea decisă de Comisia de Validare:

FILIALA ARAD

T. S. Khasis

Ana Rău Lehotska , scroiitoare slovacă

Andrei Mocuţa

Mihai Vieru

FILIALA BUCUREŞTI

CRITICĂ

Nicolae Constantinescu

POEZIE

Denisa Mirena Pişcu

PROZĂ

Ioan Matei

Alexandru Păduraru

Daniela Zeca Buzura

TRADUCERI

Ona Frantz

Antoaneta Pleşa Lilica

FILIALA CLUJ

Ioana Sasu-Bolba

FILIALA CRAIOVA

Lavinia Similaru

FILIALA IAŞI

Catinca Agache
Călin Ciobotari
Stelian-Traian Dumistrăcel
Luminiţa Mihai
Dumitru Necşanu
Adrian C. Romila

Alexandru-Ovidiu Vintilă
FILIALA SIBIU

Rita Chirian

FILIALA SUD – EST

A.G. Secară
FILIALA TIMIŞOARA

Tudor Creţu

Doina Bogdan Dascălu

Bata Marianov

Aurelian Sârbu

Adriana Weimer

Număr de vizualizări :1633


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro