Scriitoarea Marta Petreu la Bistrot de Venise

mart. 11th, 2013 | By | Category: Agenda de carte

Joi, 14 martie 2013, la Bistrot de Venise (Calle dei Fabbri, San Marco 4685, Veneţia) scriitoarea Marta Petreu se va întâlni cu publicul italian. Din 2009, în luna martie a fiecărui an, selectul local veneţian găzduieşte întâlnirea cu un poet român, ales şi promovat de Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia. Marta Petreu va susţine o lectură de poezie şi va dialoga cu traducătorul Roberto Merlo.

Aceasta reprezintă cea de-a cincea întâlnire de acest fel, după serile de poezie cu Nina Cassian din 17 martie 2009, Mircea Dinescu din 9 martie 2010, Ileana Mălăncioiu din 12 martie 2011 şi Matei Vişniec din 20 martie 2012. Proiectul se înscrie în strategia IRCCU Veneţia, iniţiată în 2008, privind promovarea constantă a literaturii române şi a traducerii acesteia în limba italiană.

Marta Petreu este pseudonimul literar al Rodicăi Marta Vartic, scriitoare, profesor de istoria filosofiei româneşti la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj şi redactor-şef (din 1990) al revistei Apostrof.

Pe plan literar, este autoarea a nouă volume personale de poezie. Dintre premiile obţinute: Premiul Uniunii Scriitorilor din România (1981, 1997), Premiul Filialei Cluj a Uniunii Scriitorilor (2003, 2005, 2006), premiul „Nichita Stănescu” (1997) şi marele premiu „Lucian Blaga” (2002). De asemenea, este autoarea romanului Acasă, pe Câmpia Armaghedonului care s-a bucurat de un real succes: premiul “Cartea anului” (2011), premiul pentru proză „Liviu Rebreanu” (2011), premiul pentru proză al revistei Poesis (2011) etc.

Poezia sa a fost foarte apreciată de regretatul profesor Marco Cugno, care a inclus câteva poeme în traducere italiană în antologia La poesia romena del Novecento (Alessandria, Edizioni dell’Orso, 1996).

Ca un omagiu adus profesorului Marco Cugno (1939-2012), Roberto Merlo, discipolul şi urmaşul acestuia la catedra de română a Universităţii din Torino, la rândul lui, traducător cu experienţă, a tradus zece poeme din opera Martei Petreu şi va purta un dialog pe marginea creaţiei literare a poetei.

Roberto Merlo este profesor de limba şi literatura română la Universitatea din Torino. A publicat numeroase studii de literatură şi cultură română în reviste de specialitate din România şi Italia. În ultimii anii a devenit un colaborator constant al IRCCU Veneţia în activitatea de promovare a literaturii române în Italia. Volume traduse din limba română: Doina Ruşti, Zogru, Bonanno editore, 2011; Doina Ruşti, L’omino rosso, Nikita editore, 2012; Gabriela Adameşteanu, Una mattinata persa,  Atmosphere libri, 2012.

Întâlnirea anuală de la Bistrot de Venise cu un poet român este sprijinită financiar de Institutul Cultural Român.

Număr de vizualizări :1092


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro