Sara Danius, o veche colaboratoare a ICR Stockholm, devine membru al Academiei Suedeze

mart. 8th, 2013 | By | Category: Agenda de carte

Academia Suedeză a anunţat vineri, 8 martie 2013, că a primit-o în rândurile sale pe Sara Danius (n. 1962), scriitor, profesor de estetică la Universitatea Södertörn şi conferenţiar de literatură comparată la Universitatea din Uppsala, o veche colaboratoare a ICR Stockholm. Sara Danius a vizitat România în 2002, fiind invitată să conferenţieze la New Europe College, iar în septembrie 2011 a apărut pe scena Institutului Cultural Român de la Stockholm, unde a discutat cu Ioana Pârvulescu despre traducerea în limba suedeză a romanului acesteia ”Viaţa începe vineri”.


Sara Danius este deţinătoarea a două doctorate, obţinute la Universitatea din Uppsala şi la universitatea americană Duke, şi autoarea a şase volume de critică literară publicate în suedeză, germană şi engleză, domeniul său de specializare fiind relaţia dintre literatură şi societate, cu accent pe istoria romanului modern.

Academia Suedeză a fost înfiinţată în 1786 de Regele Gustav III, după modelul Academiei Franceze, şi are diverse atribuţii, printre care şi acelea de a decerna anual Premiul Nobel pentru Literatură şi de a elabora o bancă lexicală care stă la baza tuturor dicţionarelor de limbă suedeză. Academia Suedeză are în componenţa sa 18 membri, locul acordat Sarei Danius aparţinând istoricului Knut Ahnlund, care a trecut în nefiinţă la sfârşitul anului trecut.

Număr de vizualizări :1024


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro