Nicolae Manolescu şi Dan Mircea Cipariu vor candida la preşedinţia Uniunii Scriitorilor

mart. 15th, 2013 | By | Category: Postcard

Criticul literar Nicolae Manolescu, actualul preşedinte al Uniunii Scriitorilor din România (USR), şi scriitorul Dan Mircea Cipariu vor candida la preşedinţia USR, la alegerile care vor avea loc în septembrie – octombrie 2013, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse din uniune. Statutul Uniunii Scriitorilor din România (USR) a fost modificat, pe 12 martie 2013, şi îi permite şi lui Nicolae Manolescu, care se află la al doilea mandat la conducerea USR, să candideze pentru un al treilea mandat în funcţia de preşedinte al uniunii.

Surse din USR au declarat, pentru MEDIAFAX, că în noul Statut nu mai apare articolul potrivit căruia „Preşedintele USR e ales prin vot de CN (Conferinţa Naţională, n.r.), în prima sesiune ordinară, pentru un mandat de 4 ani. Orice membru USR poate fi ales în această funcţie pentru cel mult două mandate. Preşedintele poate fi revocat, tot prin vot, de către CN în sesiune extraordinară”. Aceste aspecte apăreau în articolul 32 din fostul Statut al USR, prezent încă pe site-ul instituţiei.

Nicolae Manolescu a fost ales iniţial în funcţia de preşedinte al USR în anul 2005 şi a fost reales în această funcţie în noiembrie 2009. Cel de-al doilea mandat al lui Nicolae Manolescu în fruntea Uniunii Scriitorilor expiră în noiembrie 2013.

Pe de altă parte, Nicolae Manolescu şi-ar fi anunţat deja în forurile interne ale Uniunii Scriitorilor din România intenţia de a candida la un nou mandat pentru funcţia de preşedinte al USR, după cum au declarat, pentru MEDIAFAX, surse din uniune.

Până la momentul difuzării acestei ştiri, Nicolae Manolescu nu a putut fi contactat.

Pe de altă parte, contactat joi de MEDIAFAX, scriitorul Dan Mircea Cipariu – care a candidat şi în urmă cu patru ani pentru funcţia de preşedinte al USR – a confirmat că îşi va depune şi anul acesta candidatura pentru preluarea conducerii Uniunii Scriitorilor.

„Nu pot să îi dezamăgesc pe susţinătorii mei de acum patru ani, care m-au votat, şi nici pe cei noi, care vor să mă voteze. Noua formulă de votare aprobată de Consiliu este una mai democratică decât cea de acum patru ani. E sănătos pentru democraţia Uniunii Scriitorilor să fie mai multe candidaturi cu soluţii la problemele cu care se confruntă scriitorul român contemporan. Eu aş fi foarte bucuros să avem programe manageriale de calitate”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Dan Mircea Cipariu.

Pe de altă parte, contactat de MEDIAFAX, scriitorul Nicolae Breban – la rândul său contracandidat al lui Nicolae Manolescu la alegerile din 2009 – a declarat că deocamdată nu crede că va candida la preşedinţia Uniunii Scriitorilor anul acesta.

„Deocamdată nu vreau să candidez. Manolescu are o puternică candidatură şi i s-a aprobat să mai candideze o dată, a treia oară”, a spus Nicolae Breban.

Întrebat ce înseamnă faptul că Nicolae Manolescu are o candidatură puternică, Nicolae Breban a spus: „(Nicolae Manolescu, n.r.) are o personalitate care îi impresionează pe scriitorii români. Nu vreau să intru în rivalitate cu el”.

Scriitorul Nicolae Prelipceanu, directorul de imagine al Uniunii Scriitorilor din România, a confirmat, joi, pentru MEDIAFAX modificarea Statutului USR şi eliminarea prevederii potrivit căreia orice membru al USR poate fi ales în funcţia de preşedinte al uniunii pentru cel mult două mandate.

Nicolae Prelipceanu a spus că noul Statut a fost adoptat cu circa 40 de voturi „pentru” şi 6 „împotrivă”.

Prelipceanu a precizat că a fost modificată şi modalitatea de alegere a preşedintelui USR. „Se va vota inclusiv pentru preşedintele uniunii, în fiecare filială. Deci va fi adunare generală a filialei. Este prima oară când vor putea vota toţi membrii USR, pentru că niciodată nu se puteau aduna la Bucureşti toţi (…) De data asta, fiecare membru se poate reprezenta pe sine”, a spus Prelipceanu.

Totodată, Prelipceanu a spus că alegerile pentru desemnarea noului preşedinte al USR vor avea loc în septembrie – octombrie 2013.

Cei interesaţi de funcţia de preşedinte al Uniunii Scriitorilor din România îşi vor putea depune candidaturile în perioada 10 iunie – 16 august, a mai spus Prelipceanu

Nicolae Manolescu (născut în 1939), actualul preşedinte al USR, a fost ales în această funcţie în 2005, aflându-se, atunci, la primul mandat în fruntea Uniunii. Acesta este membru corespondent al Academiei Române, critic literar, editorialist, profesor universitar, eseist, istoric literar şi fost politician. Ambasador al României la UNESCO, el este considerat a fi unul dintre cei mai importanţi critici literari contemporani. Din 1990, Manolescu este director al publicaţiei România literară.

Dan Mircea Cipariu (născut în 1972) este membru al Uniunii Scriitorilor din România. În 2009, a fost reales, pentru un al doilea mandat, ca preşedinte al secţiei de Poezie – Asociaţia Scriitorilor Bucureşti. În 2007, volumul său de poeme „Tsunami” (Editura Brumar, 2006) a primit premiul Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti. În 2008, a iniţiat şi coordonat proiectul „Scriitori pe Calea Regală”, iar în 2009, 2010, 2011 şi 2012, proiectul „Maratonul de Poezie, Blues şi Jazz”. În 2011 şi 2012, de Ziua Culturii Naţionale, a iniţiat şi coordonat „Gala Tinerilor Scriitori/ Cartea de Poezie a anului 2010 şi 2011”.

În prezent, USR cuprinde 2.400 de membri, care activează în cele 12 filiale regionale organizate în România şi în filiala Chişinău.

sursa: Mediafax

Număr de vizualizări :1843


One Comment to “Nicolae Manolescu şi Dan Mircea Cipariu vor candida la preşedinţia Uniunii Scriitorilor”

  1. Adina Dumitrescu spune:

    ……..O, da, aş prefera pentru era „porumbelului alb” care vine, un entuziast, un poet jumătate aer, jumătate pământ, aş prefera ochi vii, pătrunzători, cuget liber, tineresc, unui orgoliu la vedere, cu centrul într-un abdomen supradimensionat, greu de urnit………

Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro