spot_img

Interzicerea expoziției organizate de Societatea Culturală Aromână

Expoziţia organizată de Societatea Culturală Aromână la Biblioteca Naţională a României, care conţine grafică, pictură şi sculptură de Ary Murnu şi Ion Lucian Murnu şi carte aromână, a fost interzisă de autorităţile române, din motive politice, începând de luni, 18 martie 2013. Redăm comunicatul de presă al Consiliului de conducere al Societăţii Culturale Aromâne:

„Este primul gest de acest fel după Revoluţia din 22 Decembrie 1989, absolut inexplicabil pentru noi, jignitor şi fals naţional.

În prima zi a expoziţiei, 15 februarie, ambasadorul României la Tirana, domnul Viorel Stănilă, intrând sub incidenţa legii penale, a generat întreg acest conflict, pe care, în prezent, autorităţile române încearcă să îl muşamalizeze. Presiunile politice făcute de dumnealui la cele mai importante instituţii de cultură au prejudiciat grav acţiunea noastră. Ulterior, Biblioteca Naţională a României a inventat motive de un absurd comic pentru a soma asociaţia noastră să renunţe la termenul fixat în contractul de colaborare. Noi am răspuns negativ acestei solicitări, refuzând evacuarea cărţilor şi a pieselor de artă. Dincolo de discriminarea evidentă, instanţele de judecată vor hotărî daunele corespondente prejudiciului adus.

Ştiind că mass media este singurul mediu neutru care mai poate tempera starea de ilegalitate din această ţară şi comportamentul interlop al unora dintre instituţiile statului român, vă adresăm invitaţia de a fi astăzi prezenţi, la ora 16.45, la sediul Bibliotecii Naţionale a României, pentru lansarea ultimelor noastre două cărţi şi pentru închiderea expoziţiei. Vinerea trecută, tot pentru prima oară în istoricul activităţii Poliţiei Române, au fost chemaţi agenţii Secţiei 11 pentru a evacua participanţii la o lansare de carte, lansare a cărei dată fusese fixată în deplin acord cu reprezentanţii Bibliotecii Naţionale.

Cărţile care vor fi astăzi lansate în interiorul sau pe treptele Bibliotecii Naţionale a României, în cazul intervenţiei jandarmilor, vor fi:

Inscripţii pentru oamenii mei, de Ion Lucian Murnu, Editura Societăţii Culturale Aromâne, Bucureşti, 2013. Prezintă Doina Mândru, Marius Marian Şolea şi George Vrana;

Tartuffe, de Molière, traducere în armâneşte de Mihai Sima, Editura Societății Culturale Aromâne, București, 2012. Prezintă Aurica Piha.

La următorul link găsiți întregul istoric al acestei situaţii, repetăm, fără precedent în România postcomunistă iar atașat, fotografii din expoziţia interzisă.

Articole recomandate

1 COMENTARIU

  1. Cel puţin ciudat! Conflictul poate să fe generat de doplomat şi dacă acesta, nutrind animozitate fie pentru o persoană sau grup din Tirana care pe drept sau nedrept, consideră dânsul că l-a jignit, fie de cineva care urma să expună în cadrul expoziţiei. Şi diplomaţii sau abasadorii ca şi alţi funcţonari publici din România îşi consideră funcţia vremelnc ocupată o feudă, feuda lor, sau un mijloc de reglare de conturi. Este un nou domeniu care cere educaţie, ori acestea se cam strâng, chiar dacă sunt pe lista de îndreptări-oamni a societăţii civile. Situîndu-vă în rolul de moderator, şi numai anunţând fenomenul, faceţi corecţiile necesare situaţiilor nespecifice rolului dvs, pentru care vă apreciem şi mulţumim.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508