Éric de Rus expune despre „Interioritatea carnală. Aplecare asupra profunzimii corpului uman”

mart. 15th, 2013 | By | Category: Agenda de carte
Luni, 18 martie 2013, ora 17:00, Societatea Română de Fenomenologie îl va avea invitat la Casa Lovinescu (Bulevardul Kogălniceanu nr. 49, Bucureşti) pe dl Éric de Rus (cercetător la Institutul Catolic din Toulouse), care va propune publicului o conferinţă cu titlul „L’intériorité charnelle. Approche de la profondeur du corps humain/Interioritatea carnală. Aplecare asupra profunzimii corpului uman”.

Prezentarea se înscrie în cadrul mai larg al unei reflecţii asupra sensului persoanei umane ca ”persoană spirituală”, plecând de la gândirea lui Edith Stein (cunoscuta elevă a lui Martin Heidegger, editoare a operei lui Husserl, convertită de la iudaism la creştinism, devenită călugăriţă carmelită, executată la Auschwitz şi beatificată de Biserica Catolică pe motivul martirajului ei). Proiectul de cercetare al lui Eric de Rus este de a arăta că o astfel de înţelegere a persoanei angajează o antropologie a interiorităţii şi-i conferă omului o vocaţie epifanică al cărei gest educativ reprezintă realizarea ei deplină. Aceasta este perspectiva în care filosoful problematizează realitatea trupului (realitatea în-trupată) ca loc privilegiat al menifestării interiorităţii umane.

Éric de Rus este specialist în filosofie şi teologie; este în plină afirmare academică şi intelectuală; este profesor asociat de filosofie în cadrul Centrului Pedagogic ‘Madeleine Daniélou’ (Rueil-Malmaison). Este totodată asociat Grupului de cercetare „Etică si personalism”, din cadrul Facultăţii de Filosofie a Institutului Catolic din Toulouse. A consacrat două studii ample gândirii lui Edith Stein (Éd. du Cerf, 2006 şi 2008). Din cărţile recente: Le Chant du feu ou le vacillement de la parole (Atlantica, 2009), L’Art el la Vie (Éd. Du Carmel, 2009) si Quand la vie prend corp (col., Éd. Du Cerf, 2012).

* Participarea la eveniment trebuie anunţată la 0213117977 sau http://www.phenomenology.ro/index.php/contact-romanian-society-for-phenomenology-.html.

Număr de vizualizări :1334


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro