Cărți românești, în expozițiile Târgului de Carte de la Leipzig

mart. 11th, 2013 | By | Category: Agenda de carte

După o îndelungată absență, cărțile românești se întorc în expoziția „Cele mai frumoase cărți din lume”, organizată de Fundația Buchkunst în cadrul Târgului Internațional de Carte de la Leipzig (14-17 martie 2013). Anul acesta, România expune atât cele 30 de titluri finaliste ale primului concurs național de design de carte, „Cele mai frumoase cărți din România” (lista completă poate fi consultată aici: http://celemaifrumoasecarti.ro/castigatori/, cât și cele două volume desemnate drept „Cele mai frumoase cărți ale anului 2012” în cadrul primei ediții a Galei BUN DE TIPAR, Grafica fără computer. Vol. 2 și Gășiți și pierduți. Found and Lost (detalii, aici: http://www.galabundetipar.ro/editii/premii/).

O altă expoziție din cadrul Târgului de Carte de la Leipzig dedicată volumelor românești este cea organizată de Headsome Communication, cu sprijinul Ministerului Culturii. Cei interesați vor putea vedea, în cadrul standului României, toate titlurile laureate ale primei ediții a Galei Industriei de Carte din România BUN DE TIPAR, într-o expoziție independentă.

Un statut aparte în cadrul acestor expoziţii îl are volumul Găsiţi şi pierduţi / Found and Lost al artistului vizual Nicu Ilfoveanu (concepţie grafică: Octav Avramescu – Asociaţia pentru Artă Ilfoveanu), deoarece cartea se află pe lista scurtă a concursului „Best Book Design from all Over the World”, una dintre cele mai importante competiții internaționale dedicate designului de carte. Câștigătorul va fi anunțat vineri, 15 martie 2013.

„Dacă nu ar fi existat Gala BUN DE TIPAR şi concursul «Cele mai frumoase cărţi din România», volumele româneşti nu ar fi făcut parte, nici anul acesta, din expoziţia «Cele mai frumoase cărți din lume» de la Leipzig. Şi nici nu ar fi intrat în competiţia internaţională. Doar existenţa unor competiţii naţionale, care şi-au asumat selectarea unor cîştigători, au făcut posibil acest lucru. Ne bucurăm aşadar de faptul că am intrat în normalitate şi sîntem mîndri că unul dintre titlurile româneşti este finalist în cadrul acestei prestigioase competiţii internaţionale.” (Headsome Communication)

Târgul de Carte de la Leipzig este al doilea eveniment de profil din Germania, după cel de la Frankfurt, şi unul dintre cele mai importante puncte de întâlnire pentru scriitorii şi editorii din Europa Centrală şi de Sud-Est. Anul acesta, evenimentul are loc în perioada 14-17 martie 2013. Prezenţa României la Leipzig este asigurată de Ministerul Culturii.

Echipa Headsome Communication care va participa la evenimentele şi întâlnirile de la târg este formată din fondatoarele agenţiei, Oana Boca şi Ioana Gruenwald.

Număr de vizualizări :1412


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro