“Îngerii din Moscopole. Exilul” de Catia Maxim

mart. 24th, 2013 | By | Category: Agenda de carte

Joi, 28 martie, ora 17:00, la Garlic Pub (str. Mihai Eminescu 154, Bucureşti) Catia Maxim îşi va lansa romanul “Îngerii din Moscopole. Exilul”, Editura Tracus Arte.  Romanul continuă istoria zbuciumată a aromânilor din Moscopole, siliți să-și părăsească în secolul XVIII orașul strălucitor și prosper, pe care reușiseră să-l înalțe, grație abilităților înăscute de negustori preocupați de transportul de mărfuri pe renumita Egnatia Via, ce străbătea (secolul II) provincii romane din Illyricum, Macedonia, Tracia azi, parte a Albaniei, Macedoniei, Greciei și Turciei. Eveniment organizat de editura Tracus Arte și Asociația Culturală Aromână.

„Catia Maxim aduce, în peisajul autohton de carte, alt roman istoric, scris cu grijă și respect față de izvoare și documente, îmbogățit cu elemente ludice și de ficțiune, menite să confere culoare și dinamism unor întâmplări de secol XVIII.

Povestea aromânilor alungați din Moscopole de trupele guvernatorului de la Ianina, redată simplu, nicidecum facil, are calitatea de a nu fi datată, chiar dacă întâmplările derulate se învârt în jurul lui 1800. Destinele unor aromâni de vază precum bogatul și controversatul om de afaceri Simon Sina, profesorul Theodor Cavaliotti, învățatul Costa Cegani sau renumitul istoric și teolog suedez Johann Thunmann, frământările și dificultățile lor legate de păstrarea limbii materne, perpetuarea tradiției în perimetrul unor majorități gălăgioase și discreționare, apariția Societății Macedonia, risipirea aromânilor într-un continent agitat și zbuciumat în preajma revoluției franceze, moment crucial al epocii moderne sau viața de zi cu zi, cu suișuri, coborâșuri, specifice naturii umane, reprezintă câteva repere ale unei cărți ce-și face datorie de onoare în a semnala și aduce laolaltă o bogată bibliografie a cărei calitate și utilitate rezidă din alternanța la o lectură separată într-un capitol de Note ce oferă chei și semnificații, uneori, diferite de cele propuse de autoare.

Coperta, semnată Mihai Tugearu, sculptor fărșerot, fixează sufletul de aromân, deslușit

într-o carte despre o minoritatea înzestrată cu vocația construcției.

“Îngerii din Moscopole. Exilul”, roman țesut din zbuciumata istorie a Balcanilor ale căror răni par a nu se mai vindeca, constituie o lectură interesantă, utilă și neplictisitoare adresată atât minorității aromâne cât, mai cu seamă, majorității române.„ (editorii)

Număr de vizualizări :1701


2 Comments to ““Îngerii din Moscopole. Exilul” de Catia Maxim”

  1. […] aici Like this:Like Loading… This entry was posted in Informaţii. Bookmark the permalink. ← […]

  2. […] vine ca o completare a starii pe care mi-a creat-o participarea la lansarea romanului istoric a Catiei Maxim, apoi asistarea la despartirea USR-ului de Casa Monteoru, unde am descoperit ca dirijorii de […]

Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro