spot_img

20 martie – Ziua internațională a fericirii

La 28 iunie 2012, Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite a adoptat rezoluția 66/281 prin care 20 martie este proclamată Ziua internațională a fericirii. În motivare, fericirea și bunăstarea sunt recunoscute ca obiective de viață universale, aspirația la fericire, căutarea și împlinirea ei fiind fațete ale aceluiași drept uman fundamental.

Ban Ki-Moon, Secretarul General al O.N.U. afirma că: „Avem nevoie de o nouă paradigmă economică pentru a constata echivalența celor trei stâlpi ai dezvoltării durabile. Bunăstarea socială, economică și calitatea mediului înconjurător sunt indivizibile. Împreună, ele definesc fericirea globală totală.

Inițiativa aparține statului Bhutan, care a ales, de altfel, data de 20 martie (echinocțiul de primăvară, în 2013, 2014, 2016-2020) pentru  celebrarea Zilei internaționale a fericirii. Bhutan și-a căpătat reputația de cea mai fericită țară din lume; încă din anii ʼ70, micul regat din munții Himalaya este prezent în statisticile internaționale cu un indice al Fericirii Naționale Totale (F.N.T.) la cote ridicate, raportat la factori ca: bunăstarea psihologică, sănătatea, educația, mediul, calitatea guvernării și standardele de viață ale populației. Existența oficială a F.N.T. în Bhutan demonstrează că avuția unei țări poate fi măsurată și altfel decât prin Produsul Național Brut (P.N.B.).

Pentru unii oameni, fericirea înseamnă să obțină ʽceea ce caută în viațăʼ, pentru alții fericirea vine din credința religioasă, din libertate iar alții găsesc fericirea într-o viață de plăcere și distracție. Pentru psihologi, starea de fericire implică ʽsatisfacția vieții ca întregʼ. Dar este fericirea doar un cumul de emoții și sentimente determinate de condiții prezente sau trecute, de intuiția viitorului?

Fericirea nu este, deci, aceeași pentru fiecare dintre noi, nici pentru fiecare țară. Indicele Gallup – Barometrul Global al Speranței și Fericirii, calculat la 30 decembrie 2012, poziționa România pe locul 52 în lume, cu un scor de -10 față de scorul mediu de 40. Pe locul 51 se află Iracul, cu indicele Gallup 5, iar pe locurile 53 și 54 se află teritoriile palestiniene (vestul Palestinei și fâșia Gaza) cu -11, respectiv Libanul cu indicele Gallup -49.

Putem, însă, cuantifica fericirea? Este ea o curbă într-un grafic? Fericirea pur și simplu, fericirea nejudecată și nedisecată, fericirea dăruită a bătăii zilnice de inimă… fericirea profund umană de a fi.

Când a scris Declarația de Independență, Thomas Jefferson a evitat să dea o definiție a fericirii, lăsând ca fiecare persoană să își determine propriul înțeles al cuvântului. Poate a vrut să sugereze că nu este suficient să dorești fericirea ci mai trebuie să și mergi către ea.

Căutarea fericirii este, până la urmă, o călătorie personală, inițiatică în care minus și plus infinit se contopesc în centrul Cercului. Simbolism întâlnit în filmul “Tracking Happiness”(1) al foarte apreciatului, pe plan internațional, artist de origine română Mircea Cantor(2).

La cât mai multe zile de fericită trăire!

Cristina Poterășoiu

(1) http://vimeopro.com/yvonlambert/mirceacantor/video/32563064

(2) https://www.agentiadecarte.ro/2012/10/mircea-cantor-ca%C8%99tigator-al-prestigiosului-premiu-marcel-duchamp-2011/

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508