“Zen şi viaţa cotidiană” de Taisen Deshimaru

mart. 19th, 2013 | By | Category: Agenda de carte

La Editura Herald, colecţia “Zen”, a apărut volumul “Zen şi viaţa cotidiană” de Taisen Deshimaru, traducere de Radu Ciocănelea .

« Zen şi viaţa cotidiană » este o pledoarie pentru aplicarea în viaţa de fiecare zi a principiilor Zenului, pentru a redescoperi armonia, echilibrul, firescul, pacea, adevărata noastră natură.

„Învăţătura cuprinsă în această carte este primordială, stă la baza practicii zazen autentice; este foarte important să înţelegeţi metoda veritabilă pentru a practica un zazen corect. Toată lumea înţelege ce postură trebuie să aibă şi ce respiraţie trebuie să practice; am explicat aceste lucruri deseori pe larg. Însă cum gândim? Cum ne controlăm mintea, conştiinţa în timpul zazenului?

Este o problemă foarte importantă. Mulţi cred că înţeleg, dar înţelegerea lor este prea superficială. În timpul zazenului, atitudinea minţii este diferită pentru fiecare şi nimeni nu ştie pe care anume să o adopte. Trebuie să avem conştiinţa Hishiryo. Ce este conştiinţa Hishiryo? Maestrul Dogen, în Fukanzazengi, vorbeşte despre ea în aceşti termeni: « Vă rog, gândiţi din străfundurile non-gândirii; nu gândiţi din străfundurile gândirii; aceasta este conştiinţa Hishiryo, secretul Zenului. Hishiryo, Gândire absolută, dincolo de orice gândire.  Cum să facem? Mare koan…” – Taisen Deshimaru

Număr de vizualizări :1265


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro