„Interviu”, în regia lui Sorin Militaru

mart. 24th, 2013 | By | Category: Proiecte

Actorii Dan Bordeianu şi Ionela Nedelea vor porni într-un turneu maraton cu piesa de  teatru „Interviu”, în regia lui Sorin Militaru. Turneul va începe la jumătatea lunii aprilie2013 şi, înaintea premierei oficiale care va avea loc la Bucureşti, spectacolul se va juca în câteva oraşe din ţară: Făgăraş, Cluj-Napoca, Dej, Târgu Mureş, Alba Iulia şi Topliţa.„Piesa „Interviu” (o adaptare după filmul cu acelaşi nume al regizorului olandez Theo van Gogh, ecranizat ultima dată în 2007, cu Sienna Miller şi Steve Buscemi în rolurile principale) este primul experiment independent al regizorului Sorin Militaru – un artist catalogat de critica de specialitate ca fiind „talentat şi nonconformist” – şi pus în scenă de Dan Bordeianu şi Ionela Nedelea, actori cunoscuţi publicului în special de pe micile ecrane. AgenţiadeCarte.ro este partener media al evenimentului.

Piesa se distinge, în primul rând, prin calitatea jocului actoricesc de mare finețe și se adresează unui public de o anumită ținută intelectuală, capabil să înțelegă corect contrastele dialogului celor două personaje… un dialog ce oscilează de la sensibilitate profundă, la replici înțepătoare, de la superficialitate mascată, la fine subtilități. Prin urmare, “Interviu” nu este doar o altă încercare a unor actori amatori de a lansa un nou produs teatral în multitudinea celor care deja domină fenomenul (adesea lipsit de esență) al teatrului independent, ci o dovadă a faptului că, în România, se poate face teatru de calitate și în afara stagiunii teatrale de stat.

Primele spectacole ale turneului vor avea loc la Sălile de cultură din Făgăraş (18 aprilie), Cluj-Napoca (19 aprilie), Dej (20 aprilie), Târgu Mureş (21 aprilie), Alba Iulia (22 aprilie) şi Topliţa (23 aprilie).

Lansarea oficială a piesei va avea loc în luna mai 2013, la teatrul  Godot din Bucureşti, spectacolul urmând a se juca, în continuare, în alte aproximativ 20 de oraşe din ţară, până în luna noiembrie a acestui an, astfel încât piesa să fie accesibilă unui număr cât mai mare de spectatori. Proiectul prevede organizarea de turnee la Bucureşti, Alba Iulia, Cluj-Napoca, Sibiu, Tg. Mureş, Târnăveni, Bistriţa, Făgăraş, Ploieşti, Câmpina, Brasov, Piteşti, Brăila, Galaţi, Bacău, Piatra-Neamţ, Iaşi, Craiova, Târgu-Jiu, Turnu Severin, Slatina, Suceava, Timişoara, Arad, Oradea şi Deva.

Filmul “Interview” (2003) a fost unul dintre ultimele proiecte ale cineastului olandez Theo van Gogh (asasinat în 2004 de un fundamentalist revoltat de modul în care regizorul descrisese – în scurtmetrajul “Submission – Part 1” – unele aspecte ale condiţiei femeii în comunităţile islamice). Considerat a fi unul dintre cei mai talentaţi regizori olandezi din perioada contemporană, Theo van Gogh a reuşit să rămână în atenţia publicului chiar şi după tragica sa moarte, ideile sale fiind dezvoltate în prezent de cei care îi apreciază munca.

În 2013, regizorul Sorin Militaru preia, pentru prima dată în România, scenariul iniţial al filmului şi îl adaptează pe specificul unui proiect teatral. Scenariul spune povestea unui jurnalist (Dan Dordeianu) al carui domeniu de specialitate este politica, dar care a primit misiunea frustrantă şi enervantă de a intervieva o actriţă, faimoasa mai degrabă pentru senzualitatea ei decât pentru seriozitatea filmelor în care joacă (Ionela Nedelea). Pentru amandoi, întâlnirea este neplacută, spre dezgustatoare. După ce o aşteaptă mai bine de o oră, jurnalistul îşi tratează intervievata cu dispreţ şi, în loc să o flateze, pentru a obţine interviul de care are nevoie, reuşeşte să o enerveze până când aceasta decide să plece. In urma unui accident, bărbatul se loveşte la cap, iar cum accidentul fusese cauzat, mai mult sau mai puţin, de actriţa însăşi, aceasta se simte vinovată şi îl invită pe jurnalist în apartamentul ei.

Ajunşi aici, cei doi – sub influenţa aburilor de alcool şi a fumului de ţigare – încep un joc periculos şi oscilant, de la contra-argumente la flirt şi seducţie, în care de fapt, îşi măsoară puterea minţii. Intregul tablou devine un tango, în care cele două personaje se apropie, se resping, se seduc reciproc, se războiesc.

Conversaţia – când înţepătoare sau vulgară, când sensibilă sau superficială, ajunge să releve cele mai ascunse secrete ale protagoniştilor. In teorie, unul ştie să joace teatru, celălalt să pună întrebări. Singurul judecător al situaţiei va fi publicul, care va decide dacă între protagonişti se naşte un război ce trebuie câştigat prin orice mijloace sau o poveste de dragoste cu năbădăi, care se înfiripă timid. Dacă aveţi răbdare şi vă plac jocurile psihologice, veţi afla răspunsul vizionând piesa.

Mai multe detalii la pagina: http://www.facebook.com/pages/Interviul

Număr de vizualizări :1374


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro