“Turandot” pe scena Operei Naționale

mart. 13th, 2013 | By | Category: Postcard

Vineri, 15 martie 2013, de la ora 19.00, pe scena Operei Naționale București, va avea loc concertul – spectacol ”Turandot, partitura emoţionantă a lui Giacomo Puccini. Invitatul serii va fi tenorul Daniel Magdal, colaborator al teatrelor lirice din Germania. Artistul va da viaţă rolului Calaf, în vreme ce rolul titular  al operei va fi interpretat de soprana Silvia Sorina Munteanu, invitată a operelor din Frankfurt, Köln (Germania); Padova, Genova (Italia); Split (Coaţia); Budapesta (Ungaria); Praga (Cehia); Sofia (Bulgaria) etc. De-a lungul carierei, artista a cântat  alături de Alexandru Agache, Ilona  Tokodi,  Eduard Tumagian, Alexandru Moisiuc, Alexandru Badea, Roberto Scandiuzzi, regretatul Serghei Larin etc.


”Turandot, cheie de boltă în repertoriul altor soprane dramatice, a fost pentru mine mai degrabă piatra unghiulară a repertoriului pe care m-am axat, alături de Abigail din Nabucco. Au fost primele personaje abordate în repertoriul  dramatic şi este interesant de precizat că aceste roluri îşi împart “onoarea” de a fi considerate “mormântul sopranelor dramatice”. În pofida acestui fapt, interpretez cele două roluri  pe scenele europene de mai bine de 10 ani  şi trebuie să recunosc ca mi-au oferit extrem de multe satisfacţii. Cu toate acestea, nu aş sfătui pe nimeni să le abordeze cu lejeritate. Ma refer doar la faptul că a le cânta cere, pe langă o natură vocală debordantă, o tehnică solidă şi de mare precizie îngemănată cu un bagaj stilistic  consistent”, este de părere Silvia Sorina Munteanu.

Absolvent al Universităţii de Arte” George Enescu” din Iaşi în 1991, tenorul Daniel  Magdal a fost angajat ca solist la Opera Naţională Română din acelaşi oraş până în 1997, an în care s-a stabilit în Germania. De atunci desfăşoară o bogată carieră internaţională, fiind colaborator permanent al unor teatre lirice precum cele din Braunschweig, Dresda, Freiburg, Hanovra, Saarbrücken, Schwerin, Berlin, Praga. La acestea se adaugă participarea la prestigioase festivaluri, precum cele din Mallorca (Spania), Osaka (Japonia) sau Edmonton (Canada).

În luna octombrie 2012, tenorul Daniel Magdal a fost sărbatorit la Opera Naţională Bucureşti cu prilejul împlinirii a 25 de ani de carieră.

”Turandot” de Giacomo Puccini

Vineri, 15 martie, ora 19.00 – Sala Mare ONB

Concert – spectacol în limba italiană
Libretul de Giuseppe Adami şi Renato Simoni
Dirijor: Tiberiu Soare
Regia: Ştefan Neagrău
Scenografia: Viorica Petrovici
Maestru de cor: Stelian Olariu
Maestru cor de copii: Smaranda Morgovan

Distribuţia:

Turandot – Silvia Sorina Munteanu

Altoum – Florin Diaconescu

Timur – Marius Boloş

Calaf Daniel Magdal (artist invitat)

Liù – Irina Iordăchescu

Ping – Vasile Chişiu

Pang – Liviu Indricău

Pong – Valentin Racoveanu

Un mandarino – Dan Indricău

Număr de vizualizări :1269


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro