Conferinţa „Ioan de Capestrano – un călător în sud-estul european” la Institutul Român de la Veneţia

feb. 17th, 2013 | By | Category: Agenda de carte

Luni, 18 februarie 2013, ora 18.00, în sala “Marian Papahagi” a Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia va avea loc conferinţa „Ioan de Capestrano – un călător în sud-estul european”, susţinută de lect. dr. Iulian Mihai Damian şi conf. dr. Ştefan Damian (Universitatea “Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca). Conferinţa, prilejuită de două noi apariții editoriale în limba română (Ioan de Capestrano şi Cruciada Târzie de Iulian Mihai Damian şi Pe urmele unor moaşte. Grigore Decapolitul – Ioan de Capestrano de Ştefan Damian şi Filippo de Marchis), va aborda teme mai puțin cunoscute în Italia, care leagă personalitatea lui Ioan de Capestrano de spațiul românesc şi conștiința românilor.

Ioan de Capestrano (1386 – 1456) a fost unul dintre cei mai importanți reformatori ai bisericii secolului al XV-lea. Figură relevantă a Ordinului franciscan, predicator de excepție, jurist şi om de acțiune în slujba papilor, a influențat profund soarta Europei centrale şi răsăritene, contribuind în mod decisiv la apărarea Belgradului în 1456.

Conferinţa face parte din programul evenimentelor academico-ştiinţifice organizate de IRCCU Veneţia pentru anul 2013. Cu această ocazie vor fi prezentate şi cele doua volume amintite.

Număr de vizualizări :1087


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro