Andrei Dósa, Domnica Drumea, Marin Mălaicu-Hondrari şi Cosmin Perţa, la Tramvaiul 26

feb. 27th, 2013 | By | Category: Eveniment

Sâmbătă, 2 martie 2013, ora 19.00, la Centrul cultural „Tramvaiul 26” (str. Cercului nr. 6, Bucureşti), va avea loc o nouă seară de muzică şi literatură. Invitaţi: Andrei Dósa, Domnica Drumea, Marin Malaicu-Hondrari şi Cosmin Perţa, care vă vor citi din cele mai recente scrieri ale lor. De asemenea, pe tot parcursul lecturilor, Andreas Aron  şi Liviu Iancu se vor ocupa de peisagistica muzicală a evenimentului. Eveniment prezentat de Iulia Militaru.

Andrei Dosa (n. 1985, Braşov) este absolvent al Facultăţii de Ştiinţe Economice şi masterand la Facultatea de Litere a Universităţii Transilvania din Braşov şi membru, din 2007, al atelierului de scriere creatoare „Lumina de Avarie”, în jurul căruia s-a format un grup ce merită urmărit. Poet deopotrivă ludic şi grav (capabil să exclame „Lasă epuizarea sexuală să te acopere / ca cearşaful cu care se acoperă morţii!”), tentat câteodată de scenarii ce amintesc de Cristian Popescu (Lucrurile părintiloi), alteori de măştile unui elegiac sarcastic din familia lui Alexandru Muşina, Andrei Dosa îşi conturează cu fiecare nou text o voce inconfundabilă. Direct şi caustic, tânărul poet scrie cel mai bine, făcând un arc peste timp, în spiritul „subiectivităţii angajate” a lui Rolf Bossert („îşi încep ziua de muncă / nerăbdători / zâmbetele lor seamănă cu / o conservă deschisă cu cuţitul // ei vorbesc doar / despre lucruri serioase / de parcă limba lor ar fi fixată/ cu un ac de cravată”). Cu astfel de poeţi, literatura deceniilor următoare nu are cum să arate rău. Andrei Dosa a citit la Clubul de lectură „Institutul Blecher”. (Claudiu Komartin)

Domnica Drumea s-a născut la 26 august 1979 în Râmnicu-Vâlcea. În 2002 a absolvit Facultatea de Litere din cadrul Universităţii Bucureşti, secţia Română-Engleză. În anul 2000 înfiinţează, împreună cu Marius Ianus, cenaclul „Litere 2000”, iar în 2002 revista Fracturi. E prezentă în volumul colectiv 40238 Tescani (alături de Mircea Cărtărescu, Ioana Nicolaie, Cecilia Ştefănescu, Marius Ianuş, Doina Ioanid ş. a.), Editura Image, 2000. În 2003, debutează cu volumul de poezie Crize, Editura Vinea, care obţine Premiul de Debut al Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti. În 2009, îi apare volumul “Not for sale”, la editura Cartea Românească. Activează ca traducător şi redactor independent.

Marin Mălaicu-Hondrari s-a născut la 29 ianuarie 1971. A publicat volumul Zborul femeii pe deasupra bărbatului, Editura Eikon, Cluj-Napoca, 2004. Cartea a obţinut Premiul pentru Debut al Uniunii Scriitorilor din România , filiala Cluj. În 2006, a publicat Cartea tuturor intenţiilor, Editura Vinea, Bucureşti. În 2010, îi apare romanul “Apropierea”, pentru care este nominalizat la premiile Radio România Cultural. Apropierea este punctul de intersecţie în care biografiile a trei prieteni se transformă din realitate în ficţiune. Pe alocuri recognoscibile, personajele scapă întruna din mână cititorului, modificându-şi traseele şi profilul. Se camuflează cu abilitate. Când firele par unite, o bruscă răsturnare de situaţie schimbă radical perspectiva. Alte drumuri, alte roluri, alte poveşti trec în prim-plan.
Apare în antologile: “Camera” şi “La Neagra”. A tradus poezie din limba spaniolă pentru revista LiTerra.

Cosmin Perţa, poet, prozator, eseist, s-a născut în 1982, în localitatea Vişeu de Sus, Maramureş. A absolvit Facultatea de Litere, Universitatea din Cluj. Masterat şi doctorat în literatură la Universitatea Bucureşti. A publicat volumele de versuri: “Zorovavel”, Ed. Grinta, 2002, “Santinela de lut”, Ed. Vinea, 2006, “Cântec pentru Maria”, Ed. Vinea, 2007, “Bătrânul, o divină comedie”, Ed. Charmides, 2009, “Fără titlu”, Ed. Paralela 45, 2011. De asemenea, a publicat romanul “Întâmplări la marginea lumii”, Ed. Cartea Românească, 2007, volumul de proză “Două povestiri”, Ed. Tracus Arte, 2010, eseul “Introducere în fantasticul de interpretare”, Ed. Tracus Arte, 2011 şi monografia “Radu G. Ţeposu, rafinament şi intuiţie”, Ed. MNLR, 2012.

Număr de vizualizări :1318


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro