spot_img

„Tango cu Dan C. Mihăilescu la supermarket”

Am făcut câțiva pași cu coșul de cumpărături spre masa lungă, de lângă ieșire, ca să transfer în sacoșă pâinea, laptele, mierea. Când, ce să vezi? De cine credeți că dau? În negru, cu păr aproape alb, cu ochelari, cu gura întredeschisă, dorind să îmi spună ceva… L-am recunoscut imediat: Dan C. Mihăilescu.  Oricare alt chip m-ar fi lăsat la acea oră indiferentă (tocmai făcusem rezervare la biletul de avion pentru Salon du livre și trăiam în minte, după discuția cu Persoana de la Agenție, un enervant esprit de l`escalier). Dar prezența lui Thebookman la Sighișoara, în supermarketuțul de lângă piața de zarzavaturi, mi-a creat acel declic care ne modifică starea de la un moment dat (va fi existând în vreo limbă un singur cuvânt care să definească amestecul de surprindere, bucurie, refacere a șirului de gânduri când dai de cineva pe care nu te aștepți să îl întâlnești?)

Bun. Mă uit mai bine dar e clar că nu-l pot duce cu mine. E strâns legat de un teanc destul de mare de imprimate. Nu mă las eu cu una cu două. Îl iau la întrebări pe agentul de pază. Ce caută Dan C. Mihăilescu aici? Agentul, un bărbat ca mulți alții, îmi dădu lămuriri pe un ton indiferent spre amabil-spășit: a sosit cu ofertele pe luna ianuarie. Bun, insist eu, și când desfaceți pliantele? Suntem exact în luna pentru care, bănuiesc, sunt valabile prețurile. Oscilând câteva momente între a se duce după aprobare și a nu-și părăsi locul de muncă din fișa postului, luă decizia împrumutului unei foarfeci de la Casa Unu. Tăie și se tăie în legăturile primejdioase de rafie subțire, îmi aruncă o privire parcă nu tocmai prietenoasă și-mi puse în mână un teanc de hârtii, la grămadă, din câte două feluri de dimensiuni. Ofertele la ciuperci champignon, aripi de pui coco rico, aluat Foietaj bella și ghivece cu flori callathea ( la numai 12,99 lei) erau de mărimea viitoarei Autostrăzi Constanța – Vama Veche. Iar imprimatul care mă interesa depășea cu vreo trei centimetri un A4, din cauza manșetelor nedecupate. Era un număr proaspăt (ultimul?) al revistei Tango, revistă pe care, sporadic, o mai citisem prin aeroporturi, în benzinării, la bariera de cale ferată, în acele intervale în care vrei să îți faci așteptarea plăcută, ba chiar îmi dorisem la un moment dat să se scrie despre romanele mele în ea.

Așa se face că am ajuns acasă nu numai cu Omul care aduce cartea (știți să dansați tangou, domnule Dan C. Mihăilescu?, l-am întrebat eu după primul pahar cu vin) dar și cu Beatrice Rancea (s-au uitat în dressing-ul meu și a văzut că nu am nimic negru), cu Andrei Șerban (direct la raftul cu dramaturgi) și cu Alice Năstase. Cu Alice (o cheamă ca pe fiica mea) nu a fost nevoie să stau de vorbă. A fost suficient să îi citesc editorialul și să înțeleg de câtă înțelepciune avem nevoie ori de câte ori ideile, sclipirea, efortul, timpul unei Lucrări încep să alunece la vale.

Revista Tango, altădată atât de elegantă, este acum depliată pe masa mea, citibilă pe o coală cât o hartă, ruptă pe margini de la legăturile cu care a fost împachetată și transportată, la teanc, cu ofertele lunii ianuarie la aripi de pui și ghivece cu flori.

Dr. Mariana Gorczyca

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508