Florin Munteanu şi Valentin Nicolau dezbat despre ştiinţă şi spiritualitate

ian. 18th, 2013 | By | Category: Eveniment

Luni, 21 ianuarie 2013, ora 19:00, la Cafeneaua Complexităţii,  Club 24, Complexul Regie – Grozăveşti (Bucureşti), va avea loc  o dezbatere pe teme de ştiinţă-spiritualitate, moderată de Florin Munteanu şi Valentin Nicolau. Evenimentul este organizat de Editura Nemira.


“În această explozie de cuvinte pe care Internetul o revarsă asupra   noastră, este din ce în ce mai greu să înţelegi cu-adevărat ce se   întâmplă. Ne lovim în primul rând de însuşi mecanismul care asigură   comunicarea: limbajul. Cuvinte noi se nasc continuu, iar cele vechi îşi   pierd din înţeles. Cuvântul a devenit punte sau barieră între o lume ce   se transformă exponenţial şi o lume interioară formată educaţional   printr-un proces învechit. Rezultatul!? Avem comunicaţii, dar nu mai   avem Comunicare! Se manifestă pe scară globală o însingurare din ce în   ce mai evidentă şi asta în pofida accesului aproape generalizat la   cărţi, filme, muzică, imagini. şi toate într-o formă tehnică   inimaginabilă. Despre capcana cuvintelor vom încerca să vorbim în   această întâlnire.

Vom încerca să desluşim înţelesul unor cuvinte precum: viziunepreviziuneclarviziuneanticipare, din perspectiva ştiinţei, dar şi din cea a abordării spirituale şi a teologiei.

Vom rafina termeni specifici ştiintei Complexităţii precum: emergenţăautoorganizaresisteme disipativesisteme haoticeatractoribifurcaţii. În speranţa că vom putea înţelege mai bine de ce este fundamentală antrenarea capacităţii de anticipare acum, în prag de naştere a societăţii Cunoaşterii.

Vom discuta despre sensibilitatea şi inteligenţa materiei de-a lungul   fascinantului proces de complexificare a substanţei, pentru a da   naştere unor structuri capabile să devină „conştiente” şi să acceadă la   Conştiinţa Universală, la Logos.

Vom încerca să definim Omul şi rolul Omului în cadrul ecosistemului GAIA – planeta vie, rol ce transpare din ce în ce mai clar, atât din   viziunea oferită de ecosofie, cât şi din cea a Sfinţilor Părinţi.” (moderatorii)

„Dumnezeu l-a introdus între făpturi, ca cel din urmă pe Om, care   este peste toate, ca un laborator ce ţine şi leagă toate la un loc, ca o   legătură naturală ce mijloceşte prin părţile sale între extremităţile   universului şi aduce în sine la unitate cele despărţite după fire   printr-o mare distanţă”. [Sfântul Maxim Mărturisitorul]

,,Omul este verigă de legătură a întregii naturi şi o esenţă   formată din toate sevele ei, de aceea cel ce se cunoaşte pe sine   cunoaşte prin sine totul” [Pico della Mirandola]

„Omul, văzut ca fiinţă dotată cu conştiinţă este un Arhem ( nu   poate fi redus pentru studiu şi înţelegerea naturii sale la un sistem).   Printre proprietăţile esenţiale ale acestui arhem se defineşte   introdeschiderea, interacţiune fenomenologică la nivelul   ortoexistenţial, interacţiune prin care Omul conştient, aflat într-o   stare de armonie specială (un echilibru între raţiune, suflet şi spirit)   participă nemijlocit la stabilizarea „inelului lumii materiale”, adică   la însăşi stabilitatea Universului. Astfel, prin cunoaştere şi asumare,   prin dezvoltare individuală şi colectivă, Omul este cheia de boltă a   stabilităţii cuantice a acestui Univers, realizându-şi prin aceasta   menirea sa. Acest nivel de acţiune prin non-acţiune se poate atinge doar   prin formarea Omului ca entitate de natură superioară (spirituală) şi   nu ca simplu pion pe o masă de şah a unui sistem social, indiferent de   sorginte” [Florin Munteanu]

Număr de vizualizări :1275


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro