Concert de muzică clasică cu Valentin Răduţiu la ICR Berlin

ian. 16th, 2013 | By | Category: Postcard

Institutul Cultural Român din Berlin deschide vineri, 18 ianuarie 2013, începând cu orele 19.00, seria de concerte de muzică clasică din noul an. Invitat este Valentin Răduţiu, unul dintre cei mai talentaţi tineri violoncelişti români, elogiat în numeroase rânduri şi de presa muzicală din Germania. El va cânta lucrări de Beethoven, Mendelssohn, Enescu şi Bartok, alături de pianistul suedez Per Rundberg.

Violoncelistul Valentin Răduţiu (născut în 1986) a studiat la Salzburg, Viena şi Berlin cu Clemens Hagen, Heinrich Schiff şi David Geringas. A luat numeroase premii la concursuri naţionale şi internaţionale, multiplu laureat al concursului „Jugend musiziert”, al concursului Dotzau din Dresda şi câştigător al concursului internaţional Karl Davidov din Riga. În 2009 a primit unul dintre cele mai importante premii din Germania, acordate tinerilor muzicieni, premiul Deutsche Wirtschaft. Totodată, la concursul George Enescu, a obţinut premiul al II-lea. Valentin Răduţiu a concertat la Filarmonica din München, la Prinzregententheater, la Konzerthaus din Berlin şi a participat la festivaluri importante precum festivalul de muzică Schleswig Holstein, Heidelberger Frühling, Bienala de Violoncel din Amsterdam, Klangspuren Tirol. Valentin Răduţiu cântă pe un violoncel de Francesco Rugieri (Cremona 1686).

„Valentin Răduţiu… nu numai că are stofă pentru o carieră concertistică la cel mai înalt nivel, inteligenţa sa interpretativă se regăseşte şi la nivelul limbajului: ca un dar mercurian al unei arte interpretative la limita seducţiei.”    (Frankfurter Allgemeine Zeitung, Lennart Schneck)

„Valentin Răduţiu, elevul lui Clemens Hagen, David Geringas şi Heinrich Schiff, nu se remarcă doar prin ceea ce este mai important pentru un artist, şi anume prin acel ton personal, inconfundabil, ci şi printr-un mod extrem de conştient de a cânta. Acest violoncelist nu se mulţumeşte doar să stea în lumina talentelor sale, ci se confruntă şi cu exigenţele stilistice ale muzicii, prin intelect, printr-o tehnică superioară şi printr-o atenţie meticuloasă.” (Süddeutsche Zeitung, Dr. Harald Eggebrecht)

Per Rundberg (născut în 1971 la Skelleftea, Suedia), a studiat  la Universitatea Regală de Muzică din Stockholm cu profesorii Staffan Scheja şi Seta Tanyel, la “Yehudi Menuhin School“ în Stoke d’ Abernon din Anglia. Şi-a continuat studiile la Universitatea de muzică şi artă Mozarteum din Salzburg, cu profesorul Karl – Heinz Kämmerling, unde şi-a obţinut diploma în 1995 şi la „Ècole Normale de Musique Alfred Cortot“ din Paris, la Academia „Franz Liszt“ din Budapesta, la Roma. Per Rundberg a studiat şi cu pianistul Murray Perahia.

Număr de vizualizări :1162


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro