Compozitori de renume în concert la Sala Radio

ian. 22nd, 2013 | By | Category: Eveniment

Miercuri, 23 ianuarie 2013, ora 19.00, la Sala Radio din Bucureşti publicul o va putea asculta pe pianista DANA BORŞAN – solist concertist al Orchestrelor şi Corurilor Radio cu peste 900 de concerte şi recitaluri pe scene importante din ţară şi străinătate, alături de unul dintre cei mai mari violoncelişti pe care i-a dăruit vreodată România – MARIN CAZACU, care a concertat alături de prestigioşi dirijori şi solişti din întreaga lume. Alături de ei va concerta clarinetistul EMIL VIŞENESCU – solist instrumentist al Filarmonicii „George Enescu” şi muzician extrem de activ în mai multe ansambluri de profil. În programul serii publicul va putea asculta două lucrări semnate de Beethoven: Trio op.11 pentru pian, clarinet şi violoncel şi Trio op. 38, pentru clarinet, violoncel şi pian şi o partitură a compozitorului rus Mihail Ivanovici Glinka, Trio pathétique pentru clarinet, pian şi violoncel.

Vineri, 8 februarie 2013, ora 19.00, violoncelistul Marin Cazacu va reveni pe scena Sălii Radio, de această dată alături de pianistul HORIA MIHAIL – aplaudat pe patru continente în numeroase concerte şi recent în România pentru turneele naţionale întreprinse – şi violonista CRISTINA ANGHELESCU, cu o prezenţă activă pe toate scenele filarmonicilor din România. În programul serii veţi avea bucuria de a descoperi lucrarea lui Felix Mendelssohn – Trio nr. 1 în re minor, op. 49 şi una dintre frumoasele partituri ale marelui compozitor ceh Antonin Dvořák: Trio nr. 4 în mi minor, op. 90, „Dumky”.

Solistă-concertistă a Orchestrelor şi Corurilor Radio, DANA BORŞAN are o îndelungată şi fructuoasă colaboare cu Orchestra de Cameră Radio – în anul 2006 încheiind alături de aceasta un proiect unic până acum în istoria muzicii românești: Integrala concertelor pentru pian şi orchestră de W. A. Mozart,  eveniment în premieră în viaţa noastră muzicală, materializat în concerte cu public, înregistrări speciale pentru fonoteca Radio şi un album de 8 CD-uri editate de „Casa Radio”.

În același areal de sondări ale universului mozartian s-a înscris și Integrala Sonatelor pentru vioară şi pian de W. A. Mozart, concretizată într-o serie de recitaluri cu violonistul Alexandru Tomescu.

Pentru pianista Dana Borşan, deţinătoare a numeroase premii la concursuri naţionale (1973, 1976, 1983, 1990) şi internaţionale – Varşovia 1975, Viena 1985, un moment decisiv în cariera sa l-a constituit dobândirea  Premiului II şi a Medaliei de argint la una dintre cele mai importante competiţii internaţionale, Concursul „Robert Schumann” – 1977 de la Zwickau. Dintre numeroasele sale participări la festivaluri, amintim faptul că în anul 2011 pianista a fost invitată să concerteze în cadrul Festivalului international „Robert Schumann” de la Zwickau  – Concertul nr. 1 pentru pian şi orchestră de Brahms şi în cadrul Festivalului „George Enescu” – Concertul pentru pian şi orchestră de Hanns Wolf.

Dana Borşan a susţinut concerte și recitaluri în Cehia, Germania, Italia, Bulgaria, Rusia, Slovacia, Franţa, Ungaria, Republica Moldova, Spania, Anglia, China, Irlanda, Franţa, Norvegia şi este prezentă în fiecare stagiune şi pe scenele filarmonicilor din ţară, repertoriul său însemnând peste 50 de concerte, precum şi  programe consistente, atractive de recital şi de muzică de cameră.

MARIN CAZACU a fost distins cu numeroase premii şi distincţii precum: „Medaille d’argent” şi premiul „Villa Lobos”, Premiul I la Markneukirchen, Premiul al II-lea la Concursul „J. S. Bach” (Leipzig) şi Premiul I la Bologna. De asemenea a mai fost distins cu Premiul Criticilor şi Muzicologilor în 1980 şi 2004, Premiul pentru Performanţă în solistică, oferit de revista „Actualitatea muzicală” (2001), Premiul aniversar al canalului Radio Muzical (2001), Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler (2004).

Din anul 1983 este solist concertist al Filarmonicii „George Enescu” din Bucureşti susţinând totodată numeroase concerte în Europa, Asia şi Statele Unite ale Americii. A colaborat cu valoroşi solişti şi dirijori şi a concertat alături de prestigioase ansambluri precum: Orchestrele Radio din Berlin, Leipzig, Bratislava, Sofia, Madrid, Ljubljana, Filarmonica din Seoul, Orchestra Internazionale d’Italia, Filarmonica din Moscova, Orchestra Naţională a Ucrainei, Filarmonica Istanbul, Orchestra Simfonică din Osaka, Orchestra Simfonică Italiană, Filarmonica „G. Enescu”, Orchestra Naţională Radio.

Este director artistic al Festivalului internaţional „Enescu şi muzica lumii”, iar pentru organizarea acestui Festival şi a înfiinţării primei Orchestre Naţionale de Tineret a primit Premiul VIP şi Premiul revistei „Actualitatea muzicală” pentru „Proiectul anului”.

EMIL VIŞENESCU a studiat la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, desăvârşindu-şi formarea artistică la „Hochschule für Musik und Teather” din Berna-Biel, în Elveţia.

Este solist instrumentist al Filarmonicii „George Enescu”, membru al Orchestrei de cameră „Virtuozii din Bucureşti”, al ansamblului „Profil Sinfonietta” şi al Trio-ului „Mozaic”.

Coordonează numeroase cursuri de măiestrie interpretativă, totodată fiind invitat să facă parte din juriile unor concursuri naţionale şi internaţionale. Emil Vişenescu a fost invitat să participe în cadrul unor prestigioase Festivaluri şi a efectuat numeroase turnee în Belgia, Elveţia, Olanda, Luxembourg, Grecia, Spania, Italia, Austria, Germania, Japonia.

A fost distins cu premii dintre care amintim: Premiul al II-lea la Festivalul Naţional al Artei şi Creaţiei studenţeşti (Iaşi, 1989), Premiul al II-lea la Concursul Naţional „Gheorghe Dima” (Cluj, 1992), Premiul al II-lea la Concursul Internaţional „Aurelian Octav Popa” (Constanţa, 1994), Premiul I la Concursul Internaţional „Jeunesses Musicales” (Bucureşti, 1996), Premiul „Martha Moser” – Biel (Elveţia, 2000), Premiul „Tscumi Musik Preis” – Berna (Elveţia, 2002).

CRISTINA ANGHELESCU a început studiul viorii la vârsta de 6 ani cu tatăl său, violonistul Aurelian Anghelescu, şi este licenţiată a Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti la clasa Maestrului Ştefan Gheorghiu (discipol al lui David Oistrah). Este laureată a numeroase concursuri internaţionale de mare dificultate: J.Thibaud – Paris, 1981; Alberto Curci – Napoli, 1983; Tibor Varga – Sion, 1983; Dr. Luis Sigale – Vina del Mar, 1985; Ceaikovski – Moscova, 1986;  Jan Sibelius – Helsinki, 1990.

Prezenţă activă pe toate scenele Filarmonicilor din România încă din perioada studenţiei, Cristina Anghelescu a fost invitată să concerteze cu orchestre importante la Dresda, Paris, Praga, Bratislava, Caracas, Moscova,  Budapesta, Londra, Helsinki şi Madrid. Violonista a efectuat numeroase turnee şi recitaluri în toate ţările Europei, în Taiwan, Thailanda, Coreea, America de Sud şi cea de Nord.

Interpreta apare în multe recitaluri în colaborare cu numeroşi muzicieni români şi străini, abordând un repertoriu deosebit de divers, abordat la cele mai înalte cote artistice. În decembrie 2012 Cristina Anghelescu împreună cu pianistul Mihai Ungureanu au fost invitaţi la Festivalul internaţional de muzică de cameră de la Caserta, Italia.

La doar 10 ani pianistul HORIA MIHAIL debuta la Braşov cântând « Concertul în Re major » de Haydn. A urmat cursuri ale Universităţii din Ilinois şi pe cele ale Universităţii din Boston, unde a fost şi lector universitar.

A susţinut recitaluri solistice şi de muzică de cameră pe patru continente şi a cântat împreună cu numeroase orchestre din ţară şi străinătate. Alături de violonistul Alexandru Tomescu şi de violoncelistul Răzvan Suma, sub titulatura « Romanian Piano Trio », a susţinut cinci turnee naţionale de anvergură, iar alături de Alexandru Tomescu a participat la trei turnee « Stradivarius ».

Din 2009 este solist concertist al Orchestrelor şi Corurilor Radio, luând parte ca solist la turnee în străinătate alături de Orchestra Naţională Radio, precum cel de la Roma (2009), cel de la Expoziţia Mondială de la Shanghai (2010) sau de la Varna Summer Fest (2011). În aprilie 2011 artistul a sustinut un prim turneu naţional de recitaluri solo cu un program integral Franz Liszt intitulat „Pianul Călător”, continuat în 2012 cu un al doilea turneu solo în 22 de oraşe din ţară şi la Chişinău. În afară de cele două ediţii cu „Duelul viorilor”, s-a implicat şi în alte proiecte de turnee naţionale camerale intitulate „Cele trei dive”, „Flautul de aur”, “Vioara lui George Enescu la sate” alături de muzicieni români de talie internaţională precum Ruxandra Donose, Teodora Gheorghiu, Leontina Văduva, Gabriel Croitoru, Liviu Prunaru, Ion Bogdan Ştefănescu ş.a. În anul 2013, Horia Mihail va continua proiectele turneelor naţionale iniţiate în ultimii ani.

Număr de vizualizări :1124


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro