“Weaving memory” de Eeva Kukkonen, la Anca Poteraşu Gallery

ian. 22nd, 2013 | By | Category: Eveniment

În perioada 1 februarie-15 martie 2013, la Anca Poteraşu Gallery (Str. Plantelor, nr. 56, București), publicul poate vizita expoziţia “Weaving memory” de Eeva Kukkonen. Vernisajul va avea loc vineri, 1 februarie 2013, ora 18:00. „Titlul expoziției face referire într-o primă instanță la interacțiunea dintre pictură și broderie și într-un plan secund la percepția asupra celor două practici vizuale, în mod traditional opuse, în contexte la rândul lor diferite artistic, cultural și social: Finlanda și România.” (Bortolotti Frediano)

„În contextul global-industrial, arta textilă europeană este percepută oarecum unitar; însă relația specială a femeii cu acest domeniu artistic și diferențele de statut al femeii diferă, iar percepția subiectului se distinge într-o mare măsură mai ales, în cele două țări.

Căutarea pictorial-figurativă a Eevei se concentrează pe reprezentarea anonimă a chipurilor umane în memoria observatorului, în timp ce formele cusute și brodate sunt explorate în memoria tradiției Kareliene, regiune din Sud Estul Finlandei, partial anexată de Rusia în 1944.

Interesul pentru tradițiile kareliene își are originile într-o istorie personală, o parte a familiei Eevei fiind originară din partea “rusească” a Kareliei, un teritoriu în care memoria prezenței lor a fost anulată și absorbită, transformată și uitată de către partea finlandeză.

Pornind de la o vizită a locurilor și a fostelor case ale familiei care abia se mai discern, în prezent, Eeva a pornit acest proiect, imaginându-se în locul bunicilor săi și reflectând asupra creativității decorațiunilor produse de ei, ca o călătorie de reconstrucție a memoriei tradițiilor pierdute, aducând împreună pictura și arta textilă.

Lucrările Eevei capătă semnificații noi în contextul artistic, cultural și social actual. Utilizarea pe același nivel a tehnicilor pictoriale și textile reprezintă o critică la adresa poziției tradițional atribuite femeilor în relația cu arta: pentru o lungă perioadă în care pictura era poziționată ca fiind cea mai elevată dintre artele vizuale, in termeni Hegelieni, creativitatea feminină era exilată în domeniul artelor textile și al decorațiunilor.

Ca pictor contemporan, pentru Eeva este important să nu se anuleze memoria unei părți a trecutului propriu, tradiția artei textile. Analiza creativității exprimate în perioada preindustrială prin tehnici “meșteșugărești” și reflexia asupra oportunităților din ce în ce mai rare de a crea obiecte cu propriile mâini se transformă într-o critică estetică asupra utilizării contemporane a resurselor creative.

Căutarea unei amintiri pierdute reprezintă în cele din urmă un efort de a păstra individualitatea tradițiilor în fața nivelării culturale brutale din prezent.

Pe lângă o căutare a memoriei personale, lucrările Eevei contribuie la supraviețuirea culturii kareliene și cultivă interesul pentru activitățile tradiționale în general; sunt demersuri nici anacronice nici nostalgice, ci o oportunitate de a reflecta asupra posibilităților de a ne pune amprenta personală asupra trecerii timpului.

În contextul deschiderii oferite de Uniunea Europeană în forma ei actuală, e un exercițiu de datorie ca un artist să raționeze asupra diferențelor de limbă și tradiție, după cum, într-un plan social, este importantă identificarea diversității ca un factor de amplificare, și nu de diminuare, a culturii comune.

Arta poate fi un instrument ce poate influența societatea și obiceiurile, prin simplul acces la modele alternative de muncă și de viață; este o alegere ce încearcă să deschidă o alternativă la mainstream-ul cultural contemporan. (text, Bortolotti Frediano)

Eeva Kukkonen (n. 1985 în Turku, Finlanda). A absolvit Academia de Arte Frumoase din Bologna (IT), în 2009. Locuiește și lucrează în Berlin.

Expoziții personale (selecții): Every man’s memory is his private literature ,Anca Poterasu Gallery, București, RO (2010), Vi presento la mia famiglia e qualche amico animale, Palermo, IT (2009).

Expoziții de grup (selecții): Sogni, segni e sintomi III, Villa Fortuna, Acitrezza, IT (2010), Open studios, Bethanien, Berlin, D (2012), MMX Open Art Venue, Berlin, D, (2012) ,Dobiarteventi, Dobialab, Dobia, IT (2011).

Bortolotti Frediano (n. 1983 în Trieste, Italia). Frediano a colaborat cu festivaluri și expoziții colective de artă din Berlin și Italia. Este preocupat de rezistența la formele de nazi-fascism, naționalism, rasism, politică și culturi, încă prezente astăzi în democrațiile incomplete.

Număr de vizualizări :1553


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro