“Lucarna” de José Saramago

ian. 25th, 2013 | By | Category: Agenda de carte

De curând, în colecţia „Biblioteca Polirom”, în seria de autor „José Saramago”, a apărut romanul “Lucarna”, traducere din limba portugheză şi note de Simina Popa, prefaţă de Pilar del Río.

“Lucarna” este un roman de atmosferă, în care personajele sunt lăsate să respire, să-şi exprime nemulţumirile, să evolueze ca într-o piesă de teatru pe un fundal urmărit detaliu cu detaliu. Fără să facă lucruri extraordinare, fără să întreprindă acţiuni care să schimbe soarta lumii, fiecare dintre actorii care populează romanul este, la rândul său, un personaj „principal”: cizmarul Silvestre, cu neaşteptata lui alură de Don Quijote, tânăra Isaura, cu frustrările care pot fi puse în mintea fiecăruia dintre noi, trecute zilnic într-un jurnal salvator, sau timida Justina, a cărei lume se învârte în jurul apucăturilor unui soţ capricios. Naratorul urmăreşte cu discreţie, precum un zeu blând, sărind de la o casă la alta, de la un personaj la altul, o lume condusă de frustrări mari şi aspiraţii mici, de nostalgia pentru vremurile ce păreau cândva mai fericite.

Lucarna este darul pe care îl meritau cititorii lui Saramago. Nu înseamnă a închide o poartă, ci, dimpotrivă, a o deschide larg, pentru a putea reciti opera în lumina şi din perspectiva lucrurilor pe care scriitorul ni le spusese deja încă din tinereţe. Lucarna este poarta de intrare în lumea lui Saramago şi va fi o descoperire pentru fiecare cititor. Ca şi cum un cerc perfect s-ar închide. Ca şi cum moartea nu ar exista.” (Pilar del Río)

Lucarna povesteşte despre locuitorii unui apartament din Lisabona: Silvestre cizmarul, Justina, bărbatul ei mitocan şi Carmen, o nostalgică venită de pe meleagurile Spaniei. E un roman tare dificil pentru o perioadă precum a fost cea a anilor ’50.

O carte în care familia, stâlpul societăţii, e un fel de cuib de vipere din care nu lipsesc violul, dragostea între lesbiene, abuzul.” (The Guardian)

José Saramago s‑a născut la 16 noiembrie 1922 în Azinhaga (Ribatejo), într‑o familie modestă. Destinul său scriitoricesc a avut o traiectorie uluitoare, culminând cu decernarea Premiului Nobel pentru Literatură (1998). După debutul din 1947 cu un roman ulterior renegat de scriitor, urmat de o tăcere de aproape două decenii, Saramago a publicat volume de poeme, cronici literare şi politice, nuvele, piese de teatru, nenumărate traduceri, revenind la roman abia în 1977, cu Manual de pictură şi caligrafie (Polirom, 2010). Ridicat de la pămînt (1980) îi aduce recunoaşterea în spaţiul lusitan şi impune fraza şi punctuaţia care vor constitui de acum înainte marca inconfundabilă a stilului său. Celebritatea interna­ţională o dobândeşte cu Memorialul mînăstirii (1982; Polirom, 2007), care împreună cu Anul morţii lui Ricardo Reis (1984; Polirom, 2003, 2009) şi Istoria asediului Lisabonei (1989; Polirom, 2004) formează o serie narativă cu tematică istorică, scriitorul concentrându‑şi atenţia asupra „originii şi identităţii portugheze”. În 1991 publică Evanghelia după Isus Cristos (Polirom, 2003, 2012), cel mai polemic roman al său, care reconstruieşte o viaţă apocrifă a lui Isus. O cotitură în universul tematic romanesc al lui José Saramago o constituie seria de ficţiuni ucronice şi alegorice începută cu Pluta de piatră (1986; Polirom, 2002) şi continuată de Eseu despre orbire (1995; Polirom, 2005, 2008, 2013), Toate numele (1997; Polirom, 2002, 2008, 2011), Peştera (2000; Polirom, 2005, 2009), Omul duplicat (2002; Polirom, 2009), Eseu despre luciditate (2004; Polirom, 2008) şi Intermitenţele mor­ţii (2005; Polirom, 2007, 2009). José Saramago şi‑a petrecut ultimii ani în Lanzarote, Insulele Canare, continuând să scrie şi să publice. S‑a stins din viaţă în iunie 2010. La Editura Polirom, în seria de autor „José Saramago”, au apărut de asemenea, în traducere, cele două Caiete ale scriitorului, reunind textele scrise pentru blog între 2008 şi 2010, o serie de eseuri şi comentarii pe teme politice şi sociale de actualitate, precum şi romanele Călătoria elefantului (2008; Polirom, 2010) şi Cain (2009; Polirom, 2012).

Număr de vizualizări :1201


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro