spot_img

„Simfonie cipriotă”, prima antologie bilingvă de lirică cipriotă

În colecţia „Biblioteca de Literatură Cipriotă” a Editurii Meronia a apărut de curând prima antologie bilingvă de lirică cipriotă, cu selecţii din creaţia a 36 de poeţi. Cuvânt-înainte Mona SAVVIDOU THEODOULOU. Traducere: Elena LAZĂR şi Jana BALACCIU MATEI. Selecţie şi note bio-bliografice Elena LAZĂR. Antologia bilingvă a apărut cu sprijinul Serviciilor Culturale din cadrul Ministerului cipriot al Educaţiei şi Culturii.

„Primele versuri în română ale unui cipriot figurează în prima antologie românească de poezie neoelenă, alcătuită în 1939 la Cluj de elenistul Ştefan Bezdechi.. Prima traducere a unei opere literare cipriote în limba română, apărută la Bucureşti, în 1959, este placheta lui Thodosis Pieridis Simfonia cipriotă, titlu emblematic, împrumutat  şi pentru volumul de faţă. Dacă, până în 1990, lirica cipriotă era cunoscută doar prin versurile lui Thodosis Pieridis, poet care a trăit la Bucureşti timp de un deceniu, şi Nikos Kranidiotis, primul ambasador al Ciprului în România,  şi prin traducerile sporadice risipite în presa literară, în ultimii 20 de ani zestrea  s-a îmbogăţit cu  6  ediţii de autor (dintre care 5 bilingve). Antologia Surâsul Afroditei. Poeţi ciprioţi contemporani, realizată de profesorul Andreas Rados, apărută în 1995 la Iaşi şi rapid epuizată, în sumarul căreia se regăsesc 16 reprezentanţi de seamă ai literaturii actuale, rămâne un reper important.

La 17 ani de la apariţia Surâsului Afroditei, se simţea nevoia unei prezentări panoramice a evoluţiei liricii cipriote a secolului 20. Volumul de faţă doreşte să răspundă tocmai acestui deziderat. Cei 36 de poeţi selectaţi, născuţi în prima jumătate a secolului 20 (cel mai „tânăr” poet este Mihalis Pieris, născut în 1952), sunt personalităţi cu o contribuţie importantă la istoria literelor cipriote. Toţi au o fizionomie poetică puternic individualizată, opere ale lor au fost încununate în mai multe rânduri cu premii în Cipru, în Grecia sau în Europa, versuri ale lor au fost traduse în multe limbi. Destui sunt scriitori care au cultivat cu succes mai multe genuri. Alături de nume ilustre precum cele ale lui Kostas Montis, Nikos Kranidiotis, Kypros Hrysanthis, cititorul român va găsi mostre grăitoare din opera poeţilor consacraţi în ultima jumătate de veac. Selecţia poemelor oglindeşte atât curentele şi tendinţele care domină în poezia cipriotă (de la cea clasică, poezia cu ritm şi rimă, la suprarealism, la poezia în vers liber sau  la poemul în proză), cât şi varietatea tematică (poezii inspirate de evenimente cardinale ale istoriei Ciprului, ars poetica, lirică de dragoste ş.a.).

Cititorul român are la dispoziţie toate reperele necesare pentru a se apropia de acest capitol al literaturii cipriote. În paralel cu prefaţa inspirată a poetei Mona Savvidou Theodoulou, în care prezintă principalele coordonate ale poeziei cipriote actuale, ediţia cuprinde o cronologie a poeziei liricii insulare din Antichitate până azi, ca şi bogate note biografice ale scriitorilor antologaţi.

În colecţia  „Biblioteca de Literatură Cipriotă”, inaugurată în 1999, au apărut până în prezent  cărţi ale unor prozatori renumiţi (Yannis Katsouris, Panos Katsouris, Niki Marangou), Istoria Ciprului de Katia Hadjidemetriou (ajunsă în 2011 la a doua ediţie) şi o ediţie bilingvă a unuia dintre cei mai importanţi poeţi, Kostas Montis.”  (Editura Meronia)

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508