Pianistul Martino Tirimo, pe scena Sălii Radio în concertul extraordinar dedicat Preşedinţiei Ciprului la Consiliul Uniunii Europene

dec. 13th, 2012 | By | Category: Eveniment

Pianistul Martino Tirimo este invitatul special al concertului extraordinar ce va avea loc vineri, 14 decembrie 2012, ora 19.00, la Sala Radio din Bucureşti. Evenimentul este dedicat Preşedinţiei Ciprului la Consiliul Uniunii Europene (1 iulie – 31 decembrie 2012). Concertul susținut de Orchestra Națională Radio, cu participarea Corului Academic Radio (dirijor: Dan Mihai Goia) se va desfășura sub conducerea muzicală a  dirijorului grec Nikos Christodoulou, care a ocupat funcția de director muzical al Orchestrei Simfonice Radio din Grecia, al Orchestrei Simfonice şi Corului din Atena, derulând o bogată activitate internațională.

Concertul va începe și se va încheia prin lucrări închinate celor două țări, celei sărbătorite și celei gazdă: uvertura operei Rosamunda – Prinţesa Ciprului, partitură semnată de Schubert și Rapsodia română nr. 1, capodoperă a lui George Enescu. Din programul serii vor mai face parte lucrări care aparțin unora dintre cei mai mari compozitori ai lumii: Chopin – Andante spianato şi Marea poloneză, prilej de întâlnire a publicului cu accentele tipic romantice ale compozitorului polonez, Beethoven – Fantezia pentru pian, solişti, cor şi orchestră, op. 80, lucrare a cărei premieră a avut loc în 1808, cu Beethoven însuși în ipostază de solist, și Debussy –  12 Preludii din caietul 2, prezentate chiar în orchestrația lui Nikos Christodoulou.

Pentru alte informaţii legate de stagiunea 2012-2013 a Orchestrelor şi Corurilor Radio vă rugăm să consultaţi site-ul orchestre.srr.ro.

Cu o personalitate artistică complexă, Nikos Christodoulou a reuşit să se impună în lumea artistică repurtând succese de dirijor, pianist şi compozitor deopotrivă.

A studiat cu Y. A. Papaioannou la Liceul de Muzică din München, a absolvit apoi cursurile Conservatorului din Atena, unde a studiat pianul, la Colegiul Regal de Muzică din Londra a studiat dirijatul, iar în anul 1991 în urma obţinerii unei burse de studiu a lucrat ca asistent al dirijorului Sir Charles Mackerras la Opera Metropolitan din New York.

A colaborat cu Academy of St. Martin in the Fields, Orchestra Simfonică Aalborg, Orchestra Simfonică BBC, Orchestra Filarmonică din Armenia, Moscow Bach Center Orchestra, Berliner Sinfonie-Orchester, Orchestra Simfonică Malmö, Orchestra Simfonică Island, Orchestra Simfonică Odense, Orchestra Naţională Radio, Orchestra de Cameră Serenade, Orchestra Simfonică din Cipru, Opera Bolshoi.

Dirijorul a dedicat compozitorului Nikos Skalkottas o serie de înregistrări realizate în premieră şi primite cu mult entuziasm de critica de specialitate, obţinând totodată numeroase premii.

Nikos Christodoulou a fost director muzical al Orchestrei Simfonice Radio din Grecia, al Orchestrei Simfonice şi Corului din Atena. A fost director artistic la Festivalului Chopin Hommage (Atena – 2010) primind şi un premiu din partea Statului Polonez.

Activitatea sa de compozitor şi orchestrator este prolifică, fiind marcată de numeroase lucrări printre care se numără şi orchestrarea celor 12 Preludii de Claude Debussy.

Născut în Cipru, dar având origini greceşti, Martino Tirimo avea să se stabilească împreună cu familia sa în Londra, absolvind la vârsta de 16 ani cursurile Academiei Regale de Muzică din capitala Marii Britanii, urmând apoi să se perfecţioneze la Viena cu Gordon Green.

A susţinut numeroase concerte alături de Filarmonica din Viena, Dresden Staatskapelle, Leipzig Gewandhaus, Bayerischer Rundfunk, London Symphony, Filarmonica din Londra, Academy of St. Martin in the Fields, colaborând cu numeroşi dirijori dintre care amintim pe: Kurt Masur, Emmanuel Krivine, Cristian Mandeal, Vladimir Spivakov, Sir Simon Rattle.

Deţine 50 de înregistrări pe disc, dintre care CD-ul ce include Concertul nr. 2 pentru pian şi orchestră şi Rapsodia pe o temă de Paganini de S. Rahmaninov a fost considerat unul dintre cele mai bine vândute discuri EMI, fiind distins cu Discul de Aur în anul 1994. În anul 2011 a primit premiul Fundaţiei Nemitsas pentru Excelenţă în Arte şi Ştiinţă.

Martino Tirimo are un repertoriu extrem de divers din care transpare însă pasiunea pentru Schubert, pianistul dedicând acestui mare compozitor un ciclu de recitaluri la Wigmore Hall, înregistrate pe CD-uri editate de EMI. Pasiunea pentru dirijat continuă, artistul colaborând cu diverse orchestre din Europa, totodată talentul său muzical gasindu-şi exprimarea şi prin compoziţie.

Număr de vizualizări :1122


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro