Paul Cozighian, despre “Faţa nevăzută a zilelor Revoluţiei române”, la TNB

dec. 14th, 2012 | By | Category: Postcard

Duminică, 16 decembrie 2012, ora 11.00, la Sala MICĂ a Teatrului Naţional din Bucureşti, în cadrul programului “CONFERINŢELE TEATRULUI NAŢIONAL”, Paul Cozighian va conferenția despre “Faţa nevăzută a zilelor Revoluţiei române”.

Prin intermediul camerei de filmat, Paul Cozighian, pe atunci student la regie de film, a fost unul dintre martorii privilegiați ai primelor ore ale Revoluţiei. În seara de 21 decembrie 1989 a filmat încleştările dintre populaţia Bucureştiului şi Armată, în zona Hotelului Intercontinental, iar o zi mai târziu a pătruns, o dată cu manifestanții, în sediul Comitetului Central al PCR, unde a filmat evenimentele petrecute după fuga cuplului Ceaușescu.

Acesta a fost doar începutul, pentru că, prin acțiunile întreprinse în zilele următoare, Paul Cozighian s-a aflat în centrul celei mai importante polemici(care nu a fost nici astăzi pe deplin elucidată) legate de Revoluția Română : „a fost sau n-a fost… ?”

Regizor şi jurnalist independent, Paul Cozighian s-a născut în 1962 în România, dar trăieşte din 1990 la Paris, unde a obţinut masteratul în audiovizual la Sorbona.

De mai bine de treizeci de ani, lucrează în cinematografie, televiziune şi radio, fiind rând pe rând corespondentul TVR la Paris, apoi corespondent de război la Belgrad pentru France Télévisions, Radio France şi TVR, autor de filme documentare, iar din 2000, consultant în comunicare pentru mari grupuri industriale din Franţa.

În prezent, Paul Cozighian este corespondentul France TV la Bucureşti.

Din 2009 este iniţiatorul şi animatorul proiectului 2112,  care comemorează la sfârşitul fiecărui an memoria martirilor Baricadei de la Intercontinental, unde, în 21 decembrie 1989, şi-au pierdut viaţa 49 de români.

Număr de vizualizări :1120


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro