Nicolae Manolescu, Doctor honoris causa al Universităţii Babeş-Bolyai

dec. 12th, 2012 | By | Category: Agenda de carte

Vineri, 14 decembrie 2012, ora 11:00, în sala Aula Magna din Clădirea Centrală a Universităţii Babeş-Bolyai (str. M. Kogalniceanu nr. 1, Cluj), va avea loc ceremonia de decernare a titlului de Doctor honoris causa profesorului Nicolae Manolescu, directorul revistei „România literară” şi preşedintele Uniunii Scriitorilor din România. Scriitoarea Marta Petreu va rosti cuvântul de laudatio, din care AgenţiadeCarte.ro prezintă un scurt fragment.

„Indiferent din care direcţie intri în opera lui Nicolae Manolescu, rezultatul este superlativ, punându-te în faţa unui scriitor extraordinar, la care te frapează din prima clipă inteligenţa şi raţionalitatea principiilor directoare, pentru ca-n secunda următoare să-ţi dai seama că, sub structura de cristal a argumentării, poţi găsi şi fiinţa vie şi caldă a autorului.”

*

Nicolae Manolescu nu numai că a comentat şi a analizat literatura/cultura românească, ci a marcat-o, în calitate de critic de direcţie.

*

Nu sunt multe personalităţile dintr-o epocă despre care poţi să spui: dacă nu ar fi existat, epoca ar fi arătat altfel. Despre Nicolae Manolescu putem să spunem liniştit că, dacă nu ar fi existat, literatura română şi întreaga cultură românească din 1962 încoace ar fi arătat altfel: şi anume, cu mult mai rău.” (Marta Petreu, fragmente din Laudatio Nicolae Manolescu)

Număr de vizualizări :1263


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro