Festivalul de Film Românesc REKONSTRUKTION. FILMLAND RUMÄNIEN II

dec. 10th, 2012 | By | Category: Eveniment

În perioada 11-16 decembrie 2012 are loc festivalul de film românesc Rekonstruktion. Filmland Rumänien II, care se va desfăşura la cinematograful Zeughauskino din Berlin. Startul îl dă marți, 11 decembrie, pelicula lui Cristian Mungiu, „După dealuri“. Filmul a fost premiat anul acesta cu Palme D’or pentru cel mai bun scenariu și pentru cele mai bune actrițe în rol principal la Festivalul de Film de la Cannes. La deschiderea festivalului pe data de 11 decembrie 2012 vor fi prezente cele două actrițe din rolurile principale Cosmina Stratan și Cristina Flutur. Totodată cuvântul de deschidere va fi susținut de directorul cinematecii Zeughauskino Berlin, domnul Jörg Frieß, de către Ambasadorul României la Berlin, domnul Lazăr Comănescu, precum și de către directoarea ICR Berlin, doamna Cristina Hoffman.

Seria de filme din cadrul Rekonstruktion. Filmland Rumänien își propune o trecere prin cinematografia românească a ultimilor doi ani cu premii importante pe plan internațional sau cu premiere inedite în Germania. Locația aleasă pentru desfășurarea proiectului deține o importanță specială. Zeughauskino Berlin este cinemateca oficială din cadrul Muzeului Național de Istorie (din patrimoniul arhitectural german), deține 170 de locuri și este situată central, lângă Universitatea Humboldt. Programul oferit de acest spațiu se pliază pe definiția unui cinematograf de artă și oferă doar serii de filme cu diferite tematici și provenind din toate colțurile lumii. Complexul cultural Deutsch-Historisches Museum a sărbătorit în octombrie 25 de ani de la înființare printr-un program complex de evenimente, la care a fost prezentă și Angela Merkel, Cancelarul Republicii Federale Germane.

După succesul primei ediții, Rekonstruktion. Filmland Rumänien II se află în centrul atenției presei germane. La deschidere și-au confirmat prezența jurnaliști de la Frankfurter Allegemeine Zeitung, Tagesspiegel, Spiegel, Tageszeitung, Radio Eins, RBB Radio, Deutschland Radio. Totodată în prima zi a festivalului Deutschland Radio dedică o emisiune întreagă evenimentului românesc, care va conține interviuri cu regizori, actori dar și cu organizatorii festivalului.

Festivalul va include două filme dedicate personalității marelui dramaturg român, I.L. Caragiale: „De ce trag clopotele Mitică?”, în regia lui Lucian Pintilie și „Nu te teme, Iacobe”, în regia lui Radu Gabrea. Invitați de onoare ai acestei ediții sunt renumiții actori Mariana Mihuț și Victor Rebengiuc, protagoniștii peliculei lui Pintilie, care vor participa la discuții cu publicul prezent la proiecție, precum și la un eveniment special organizat de Ambasada României la Berlin. Interzis timp de zece ani, filmul se bazează pe piesa „De-ale Carnavalului“ a lui I.L. Caragiale şi explorează universul micii burghezii meschine, o lume a concreteţei şi-a culorii, măcinată de nimicuri şi aventuri sentimentale, o lume de o morală dubioasă, care-şi asumă sincer şi zgomotos pasiunile.

Nu te teme, Iacobe!“ în regia lui Radu Gabrea este povestea unei transformări uimitoare a unui om alienat într-un om ferm şi hotărât, o schimbare cu atât mai extraordinară în contextul anti-semitismului obiectiv şi internalizat. Înfruntându-şi soarta direct, Lejba simbolizează Evreul modern. De asemenea, la proiecție va fi prezent și regizorul Radu Gabrea.

Două pelicule sunt prezentate în premieră la Berlin: debutul în lungmetraj al lui Paul Negoescu, „O lună în Thailanda” și  „Killing Time”, în regia lui Florin Piersic jr. „O lună în Thailanda“ spune povestea lui Radu, care, în noaptea Anului Nou, descoperă că nu este mulțumit de viața lui sentimentală și decide să se despartă de prietena sa, Adina. Pelicula a fost selectată în competiția Festivalului de Film de la Veneția.

„Killing Time“ este o producție independentă și îi are ca protagoniști pe doi asasini plătiți, care își așteaptă viitoarea victimă într-un apartament gol. Orele se scurg, tensiunea crește, glumițele nevinovate se transformă în împunsături ironice, insultele devin amenințări: va curge sânge. Filmul a fost selectat de Festivalul de Film de la Varșovia. Regizorul Florin Piersic jr. va fi prezent la proiecție pentru o discuție cu publicul.

Din program face parte și Din dragoste, cu cele mai bune intenții, în regia lui Adrian Sitaru. Filmul a făcut parte din selecția Festivalului de Film de la Locarno și spune povestea lui Alex, un personaj destul de nevrotic. După ce mama lui este internată în spital în urma unui accident vascular cerebral, viaţa lui Alex iese de pe făgaşul normal. Un alt lungmetraj prezentat este „Visul lui Adalbert“, în regia lui Gabriel Achim, o comedie neagră bazată pe o întâmplare petrecută într-o uzină comunistă din anii `80. Filmul a fost selecționat de festivalurile de film de la Reykjavik și Taillin.

Pentru prima dată, seria de proiecții prezintă și două filme documentare. Documentarul „Noi Doi„, în regia lui Claudiu Mitcu, observă îndeaproape viaţa unui cuplu gay din România care e o mărturie nu numai în ceea ce priveşte intimitatea şi dragostea, dar şi în legătură cu dificultăţile şi necazurile cu care te confrunţi, dacă eşti un homosexual declarat în România secolului XXI.

„Vorbitor“, în regia lui Radu Muntean şi Alexandru Baciu, analizează acea categorie specială, a celor care îşi găsesc un partener în timp ce sunt închişi. Documentarul urmăreşte poveştile mai multor deţinuţi aflaţi în diferite penitenciare din ţară, care şi-au găsit partenerul de viaţă în timpul executării pedepsei.

Anul acesta festivalul cuprinde și o selecție de scurtmetraje românești recente, premiate la marile festivaluri de film din lume: „Aşteptând zorile“,regia Mihai Sofronea, „De azi înainte”, regia Dorian Boguță, „Stremț ’89”, regia Anda Puşcaş, Dragoş Dulea, „Tabăra din Răzoare”, regia Cristi Iftime,  „Ţipătul”, regia Sebastian Cosor și „Blu”, regia Nicolae Constantin Tănase.

La festival și-au confirmat prezența, printre alții: președintele EUNIC Berlin, Jan Can Togay, directorul Festivalului de Film de la Cottbus, Roland Rust, reprezentanta Școlii de Film HFF Potsdam, Cristina Marx, și Connie Betz, coordonator program al Festivalului Internațional de Film de la Berlin.

REKONSTRUKTION. FILMLAND RUMÄNIEN II este un proiect al Institutului Cultural Român din Berlin, inițiat în anul 2010 și este realizat în colaborare cu Zeughauskino Berlin și cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei.

Număr de vizualizări :1028


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro