„Exerciţii de echilibru” de Tudor Chirilă

dec. 2nd, 2012 | By | Category: Agenda de carte
Marţi, 4 decembrie 2012, ora 18.00, la Iulius Mall din Timişoara (str. Demetriade nr. 1), va avea loc lansarea volumului „Exerciţii de echilibru” de Tudor Chirilă,  Editura Polirom. Despre carte şi autor va vorbi Marcel Tolcea. „Exerciţii de echilibru”, cu o prefaţă de Cătălin Tolontan, se află pe locul al doilea în topul celor mai bine vândute cărţi Polirom la recent încheiata ediţie a Târgului de Carte Gaudeamus (21-25 noiembrie 2012).

Volumul cuprinde cele mai valoroase texte publicate de-a lungul ultimilor cinci ani pe blogul personal. Fragmente de proză, eseuri, poezii, pamflete, texte de opinie şi file de jurnal – toate adunate în cele 385 de pagini ale cărţii.

Tudor Chirilă scrie dulce-amar despre dragoste, pasionat despre filme, teatru şi cărţi, nostalgic despre oameni dragi dispăruţi, ironic despre locuitorii României de azi. Mesajul lui? Cel mai important e să iubeşti. Şi să fii liber.

„Din Grecia în Delta Dunării şi de la feţele copiilor din nisip până la elogiul amar al râsului ca «pedeapsă capitală a românilor», Tudor alege să participe la viaţă prin a fi normal în raport cu oamenii din jur. Textele lui se aştern firesc în carte, ca o revanşă amicală a literei scrise în faţa lumii digitale. Înainte de a fi blogger, înainte de a fi cântăreţ, înainte de a fi actor, Tudor Chirilă a fost un copil care adormea cu paginile cărţii înghesuite în colţul pernei. Nu lectura l-a învăţat, desigur, să trăiască nestingherit şi egal cu el, dar poate că acele cărţi ale copilăriei l-au împins să ne picure alfabetul albastru de cerneală al unei vieţi libere.” (Cătălin Tolontan)

Tudor Chirilă este actor, muzician, compozitor şi producător. A jucat în 13 spectacole de teatru în regia unora dintre cei mai valoroşi regizori români, printre care Alexandru Tocilescu, Alexandru Darie, Alexandru Dabija, Iarina Demian, Gelu Colceag, Horaţiu Mălăele, Victor Ioan Frunză. În 2004 a câştigat un premiu UNITER pentru rolul Malvolio din A douăsprezecea noapte de William Shakespeare, în regia lui Gelu Colceag, fiind cel mai tânăr actor care a obţinut această distincţie până în acel moment.

Printre producţiile de film în care a jucat se numără Legături bolnăvicioase, în regia lui Tudor Giurgiu, Milionari de weekend, în regia lui Cătălin Saizescu, şi Nordrand, coproducţia austro-germană regizată de Barbara Albert.

În 1996 a fondat şi a devenit solistul uneia dintre cele mai iubite formaţii rock din România, Vama Veche. Alături de colegii lui a produs prima operă rock din România de după 1989 – Am să mă-ntorc bărbat. Împreună cu Gelu Ionescu a compus muzica pentru Chiriţa of Bârzoieni, musical în adaptarea şi regia Iarinei Demian, în care a şi jucat.

Îşi continuă cariera muzicală ca lider şi solist vocal al formaţiei Vama, în 2012 lansând al doilea album în această formulă. De-a lungul celor 16 ani de muzică a scris peste 80 de cântece şi a susţinut concerte în faţa a milioane de oameni.

Dincolo de cariera artistică, Tudor Chirilă a iniţiat şi a susţinut diverse campanii sociale şi proiecte culturale, iar din 2007 a început să scrie constant pe propriul blog – http://tudorchirila.blogspot.ro/

Număr de vizualizări :993


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro