Avangarda revizitată. Avangarda Europeană (1919-1939) în Arhiva Națională de Filme a României

dec. 16th, 2012 | By | Category: Eveniment

Joi, 20 decembrie și sâmbătă, 22 decembrie 2012, de la ora 19.00, Sala Eforie (Jean Georgescu) a Cinematecii Române (Str. Eforie Nr. 2, Bucureşti) continuă difuzarea în premieră absolută a filmelor avangardei europene aflate în Arhiva Națională de Filme a României. Ce-a de-a doua sesiune din cadrul proiectului Avangarda revizitată… este dedicată primei proiecții publice a peliculei lui Luis Buñuel, L’âge d’or, decembrie 1930.


Artiști: Germaine Dulac, Luis Buñuel, Salvador Dalí, Max Ernst, Marie Berthe Ernst, Paul Éluard ș.a.

Concept și viziune curatorială: Igor Mocanu

Organizatori: Arhiva Națională de Filme a României – Cinemateca Eforie

Filmările la Vârsta de aur (L’âge d’or) au început în preajma Crăciunului lui 1929, în studiourile de la Billancourt, pe un platou învecinat cu al lui Eisenstein, pe care acesta turna Romanța sentimentală. Peste aproape un an de zile, filmul era gata. Prima proiecție publică, după spusele lui Buñuel, a avut loc la începutul lunii decembrie 1930, la Cinema Panthéon, unde Charles și Marie-Laurie de Noailles invitaseră crema aristocrației pariziene. A urmat încă o săptămână de proiecții în cineclubul Studio 28, timp în care presa se dezlănțuise la adresa filmului, culminând cu atacurile armate ale Ligii Patrioților asupra cineclubului. Bombe aruncate pe ecran, tradiționala expoziție de artă suprarealistă de la intrare – distrusă, bătuți, loviți, răniți, fără morți, însă cu o interdicție de difuzare aproape jumătate de secol dată filmului. Acesta e bilanțul premierei filmului. Interdicția dată atunci va fi menținută de Biroul de Cenzură până în 1981. Copia deținută de ANF a intrat în România în jurul anului 1973, printr-un schimb tradițional de pelicule cu Cinemateca Belgiei.

Sesiunea a II-a. Program: 20 și 22 decembrie, ora 19.00
SURÂZĂTOAREA DOAMNĂ BEUDET / LA SOURIANTE MADAME BEUDET
Franța, 1922, a/n, mut, Dramă, 26m20s
R. Germaine Dulac
S. Denys Amiel, André Obey
Imagine: A. Morrin, Maurice Forster, Paul Parguel
Producători: Charles Delac, Marcel Vandal
Cu: Germaine Dermoz, Alexandre Arquillière, Jean d’Yd, Yvette Grisier, Madeleine Guitty, Raoul Paoli, Armand Thirard
VÂRSTA DE AUR / L’ÂGE D’OR
Franța, 1929, a/n, sonor, ficțiune, 66m34s
R. Luis Buñuel
S. Luis Buñuel, Salvador Dalí, Marchizul de Sade
Producător: Contele de Noailles
Imagine: Albert Duverger
Cu: Gaston Modot, Lya Lys, Caridad de Laberdesque, Max Ernst, Josep Llorens Artigas, Lionel Salem, Germaine Noizet, Duchange, Bonaventura Ibáñez, Marie Berthe Ernst, Paul Éluard ș.a.
Număr de vizualizări :1888


2 Comments to “Avangarda revizitată. Avangarda Europeană (1919-1939) în Arhiva Națională de Filme a României”

  1. Cibele spune:

    Sunt si eu mama unei fetite de 4 ani si juttmaae si nu cred ca as rezista sa-mi vad fetita suferind.Dumnezeu o sa va ajute si Selena Daria se va face bine.Multa lume e alaturi de voi.V-am ajutat si eu cu o mica donatie,ca aceasta fetita minunata si curajoasa sa se faca bine ,cat mai repede! Suntem alaturi de voi. Doamne ajuta!

  2. Khan spune:

    Exista o vorba straveche roaecmasna care spune: Tot romanu ii dizainer! Si aceeasi vorba straveche se aplica la mai orice. Intreaba o baba pe strada: maica, ia zi e buna cladirea asta? Si ea in loc sa iti raspunda ca nu stie, o sa se forteze sa scoata un raspuns(ca doar nu e proasta, ca aia care au o facultate de asa ceva si nu se baga in domeniile altora).Mda. cam atat

Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro