“Vieţile paralele” de Florina Ilis, la Cluj

dec. 2nd, 2012 | By | Category: Agenda de carte
Miercuri, 12 decembrie 2012, ora 16.30, în Sala Eminescu a Facultăţii de Litere, Florina Ilis îi va întâlni pe studenţii clujeni în cadrul evenimentului „Zilele Filo 2012”, organizat de Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj. Cu acest prilej Florina Ilis va citit câteva fragmente din cel mai nou roman al său, “Vieţile paralele”, apărut recent la Editura Cartea Românească (disponibil şi în ediţie digitală), volum ce se află pe primul loc în topul celor mai bine vândute cărţi ale editurii la Târgul de Carte Gaudeamus 2012.  Alături de autoare, vor lua cuvântul: Alex. Goldiş şi Valentin Derevlean.

Romanul “Vieţile paralele” debutează la 28 iunie 1883 şi se încheie la 15 iunie 1889. Două date înregistrate în memoria colectivă, care consolidează şi, deopotrivă, subminează mitul Poetului naţional.

Viaţa, boala şi moartea poetului continuă să fie subiecte actuale de dispute, de întrebări fără răspuns, de teorii ale conspiraţiei. Mihai Eminescu a fost un geniu? A iubit? A fost nebun? A existat Marea conspiraţie? A fost asasinat? Etc. etc. Într-un efort dramatic de a se apropia de adevăr, Florina Ilis recurge la nenumărate documente autentice, foi medicale de observaţie, surse apocrife, jurnale, legende urbane, mărturii ale contemporanilor, corespondenţă, manuscrise, dosare şi note informative ale Siguranţei şi ale Securităţii, dezbateri aprinse în reviste de cultură, cotidiene şi bloguri, dar şi la jocul subtil al imaginaţiei. Un geniu poetic precum Eminescu, ale cărui „vieţi paralele”, pe cât de reale istoric, pe atât de metafizic visate, se confundă cu însăşi România modernă, avea nevoie de o viziune pe măsură, capabilă să viseze, dincolo de epoci, ca într-o metempsihoză naţională, documentele de arhivă ale unei „poliţii politice” fără vârstă.

La şapte ani de la apariţia bestsellerului “Cruciada copiilor”, noul roman al Florinei Ilis va lua prin surprindere nu doar lumea romanului românesc contemporan, ci şi teoria şi istoria literaturii.

Florina Ilis s-a născut la 26 august 1968. A debutat în anul 2000 cu volumul de haikuuri Haiku şi caligrame, o inedită combinaţie de poezie şi caligrafie (Rodica Frenţiu fiind autoarea caligramelor), urmată la scurt timp de două romane, Coborîrea de pe cruce (2001) şi Chemarea lui Matei (2002). Consacrarea i-o aduce în 2005 cel de-al treilea roman, Cruciada copiilor, apărut la Editura Cartea Românească, distins cu numeroase premii (Cartea Anului 2005, Premiul pentru Proză al Uniunii Scriitorilor din România, Premiul „Ion Creangă” acordat de Academia Română, Premiul Courrier International pentru cea mai bună carte străină etc.) şi tradus în limbile ebraică, maghiară, spaniolă, italiană, franceză.

A mai publicat: romanul Cinci nori coloraţi pe cerul de răsărit (Editura Cartea Românească, 2006; tradus în limba italiană, Atmosphere Libri, Roma, 2012), volumul de teatru Lecţia de aritmetică (Editura Echinox, 2006) şi studiul Fenomenul science fiction în cultura postmodernăFicţiunea cyberpunk (Editura Argonaut, 2005). Este membră a Uniunii Scriitorilor din România.

Eveniment organizat de Editura Cartea Românească, Book Corner Librarium şi Facultatea de Litere, Universitatea „Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca.

Număr de vizualizări :1270


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro