O seară literară specială, cu Mircea Mihăieş, Aurel Pantea, Nichita Danilov, Gabriel Coşoveanu, Ion Pop, Ioan Moldovan, Vasile Dan şi Nicolae Oprea

nov. 21st, 2012 | By | Category: Eveniment

Miercuri, 21 noiembrie 2012, ora 18.00, la Uniunea Scriitorilor din România,Sala Oglinzilor (Calea Victoriei 115, Bucureşti) a avut loc evenimentul “Scriitori din ţară la Bucureşti”, în cadrul Programului “Scriitori pe Calea Victoriei/ Scriitorii la ei acasă”. Invitaţi: Aurel Pantea – Alba Iulia, Nichita Danilov – Iaşi, Gabriel Coşoveanu – Craiova, Ion Pop – Cluj, Ioan Moldovan – Oradea, Vasile Dan – Arad, Nicolae Oprea – Piteşti. Introducere şi moderator: Mircea Mihăieş. Coordonatorul proiectului: scriitorul şi jurnalistul Dan Mircea Cipariu, preşedintele Asociaţiei Scriitorilor Bucureşti, secţia Poezie. Selecţia scriitoriilor invitaţi a fost asumată de criticul literar Nicolae Manolescu, directorul revistei „România literară” şi preşedintele Uniunii Scriitorilor din România. Evenimentul a fost realizat de Uniunea Scriitorilor din România, cu sprijinul financiar al Guvernului României. Coproducător: Radio România Cultural.

“Astăzi, în sală, e o prezenţă numeroasă, care ne dă speranţa în faptul că proiectele derulate de Uniunea Scriitorilor, prezentate cu o cadenţă săptămânală, aduc o audienţă de calitate.”, a deschis Dan Mircea Cipariu evenimentul. El a menţionat şi faptul că scriitorul Gabriel Chifu, vicepreşedintele Uniunii Scriitorilor, este cel care a făcut posibilă realizarea programelor desfăşurate în Sala Oglinzilor, cu suportul financiar al Guvernului României (în sală a fost prezent consilierul guvernamental Bogdan Bucur) .

Geografii şi generaţii literare diferite”

“Este pentru prima dată când Uniunea Scriitorilor invită scriitori din geografii şi generaţii literare diferite şi le dedică o seară specială.”, a precizat Dan Mircea Cipariu.

“Domnul Mircea Mihăieş a venit de la Timişoara pentru a fi alături de scriitori. Trebuie să fac şi o mărturisire: domnul Mihăieş este un manager cultural extraordinar, a dovedit-o şi la Institutul Cultural Român, unde a fost vicepreşedinte, şi, acum, în calitate de redactor-şef al revistei Orizont de la Timişoara. Eu îl apreciez şi pe scriitorul Mircea Mihăieş pentru o carte care dovedeşte şi acribie, şi sensibilitate, şi construcţie. Menţionez volumul apărut, în 2009, la Polirom, Despre doliu. Un an din viaţa lui Leon W.. Este foarte interesant, pentru cei care-l ştiu pe domnul Mircea Mihăieş din editorialele domniei sale, să constate că un om atât de erudit are o sensibilitate extrem de pregnantă, dar atunci când se exprimă publicistic pare că o altă fiinţă scrie acele texte.”, l-a prezentat Dan Mircea Cipariu pe Mircea Mihăieş.

“Avem şi veţi avea plăcerea să ascultaţi câteva nume importante ale literaturii române de azi. Selecţia care i se datorează domnului Manolescu s-a oprit asupra unor nume care nu mai au nevoie de nici un fel de prezentare.”, a spus Mircea Mihăieş.

“Criticul literar Cornel Ungureanu ar fi putut să vă vorbească două zile despre ideea de geografie literară, pentru că a scris deja câteva volume pe această temă. Râdeam împreună, pentru că, după ce studiezi atât de temeinic un domeniu, ajungi la concluzia că, de fapt, domeniul propriu-zis nu există. Geografia literară, care merge pe specificitate, pe identitate, care vine din loc, dovedeşte până la urmă un lucru spectaculos, şi anume că există o extraordinară coerenţă, coeziune stilistică de limbaj, de viziune a literaturii române. Din acest punct de vedere, Cornel Ungureanu e un fel de Don Quijote care îşi inventează câte un Sancho Panza. De asemenea, vorbim despre localism. Nimic mai global, aş putea spune, decât localismul în acest moment, pentru că toţi marii scriitori au fost de undeva, au venit dintr-un loc.”, a precizat Mircea Mihăieş.

Cel care a deschis lectura a fost scriitorul Nichita Danilov, venit de la Iaşi. “Nichita Danilov este binecunoscut pentru volumele sale de poezie, apoi el şi-a diversificat activitatea. El este un romancier care are deja un loc binestabilit.”, l-a prezentat Mircea Mihăieş.

“Membru al Universităţii din Craiova, critic literar de primă mână al fenomenului cultural românesc.”, a spus Mircea Mihăieş, invitându-l să citească pe domnul Gabriel Coşoveanu.

“A vorbi despre Ion Pop este foarte dificil, pentru că întreaga mea generaţie (şi, cred că, prin noi, generaţiile actuale de studenţi) îi datorează enorm. Ctitor de reviste, de instituţii, de centre culturale în străinătate, ctitor de facultăţi, în sensul modern, actual al cuvântului, Ion Pop poartă cu sine o epocă. El este un ilustru contemporan al nostru, care nu poate fi privit altfel decât cu o enormă admiraţie. În toate domeniile în care s-a ilustrat a deschis drumuri, lui îi datorăm câteva dintre cele mai bune lucruri despre avangarda românească. Sunt două nume care au desţelenit drumul în acest sens: Mircea Martin şi Ion Pop. (…) Îmi pare rău că nu mi-am dat un doctorat din opera lui Ion Pop!”, la prezentat Mircea Mihăieş pe prof. Ion Pop.

“Se întâmplă şi în generaţia noastră (`80) să avem nişte taţi care au nişte fii admirabili. În cazul poetului Ioan Moldovan, care vine de la Oradea, cei doi fii ai săi sunt deja nişte certitudini ale culturii româneşti, Rareş şi Vlad Moldovan.”, l-a prezentat Mircea Mihăieş pe Ioan Moldovan.

Vasile Dan este un ctitor. A pus bazele unei reviste foarte bune, care continuă să apară în mod miraculos, ARCA. A avut parcă un presentiment. Pe acel obiect plutitor se vor afla câteva dintre ultimele valori care trebuie să fie salvate. (…) I-am citit cu foarte multă atenţie volumele. Mi-aduc aminte şi acum momentul în care i-am descoperit un ton cu totul neaşteptat, într-un volum care se numea Nori luminaţi. (…) Toată poezia lui e alcătuită pe un raport extrem de dinamic între ceva crepuscular şi o retorică foarte sigură de sine şi foarte avântată.”, l-a introdus Mircea Mihăieş pe Vasile Dan.

Nicolae Oprea se ocupă de literatură de peste 40 de ani. A debutat sub mâna magiştrilor săi – Ion Pop şi Marian Papahagi. Cariera universitară cred că i-a modelat şi interesele de cercetare pentru că, între monografii despre Alexandru Macedonski, I.D. Sîrbu, Vasile Voiculescu şi sinteze, a construit o carieră literară impresionantă.”, l-a prezentat Mircea Mihăieş pe Nicolae Oprea.

“Cel mai recent volum semnat de Aurel Pantea se numeşte Nimicitorul, apărut la Editura Limes. (…) Aurel Pantea e un autor extreme de consecvent. Nu îmi iese nici acum din minte volumul lui de debut, din 1980, Casa cu retori, în care fixase deja un spaţiu poetic extrem de matur şi percutant. Am găsit o confirmare în faptul că, volumele mai recente par să gliseze în acea zonă.”, a spus Mircea Mihăieş despre Aurel Pantea.

Joi, 22 noiembrie 2012, ora 18:00,  la Uniunea Scriitorilor din Bucureşti, va avea loc  “Seara Vladimir Nabokov”, avându-i invitaţi pe Bogdan-Alexandru Stănescu, director editorial Polirom, şi Veronica D. Niculescu, care va citi o traducere din romanul “Disperare” de Vladimir Nabokov, colecţia “Biblioteca Polirom”, Seria de autor “Vladimir Nabokov”, Editura Polirom, 2009.

Mai multe informaţii despre programul “Scriitorii la ei acasă/ Scriitori pe Calea Victoriei” puteţi citi la pagina web:https://www.agentiadecarte.ro/2012/11/uniunea-scriitorilor-din-romania-lanseaza-programele-literare-%E2%80%9Escriitorii-la-ei-acasa-scriitori-pe-calea-victoriei%E2%80%9D-si-%E2%80%9Cserile-literaturii-straine-pe-calea-vitoriei%E2%80%9D/

Andra ROTARU

Număr de vizualizări :1805


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro