CD-ul „Duelul viorilor”, lansat în Bucureşti

nov. 14th, 2012 | By | Category: Agenda de carte

În urma succesului de anul trecut, Radio România Cultural şi Asociaţia Culturală Accendo au organizat, în această toamnă, ediţia a II-a a Turneului Naţional „Duelul viorilor”, un proiect care a adus în sălile de concert din toată ţara mii de spectatori veniţi pentru a doua oară să arbitreze această superbă întrecere artistică. Publicul meloman are  acum prilejul, prin noul CD  apărut la Editura Casa Radio,  să rememoreze momente artistice de mare intensitate din prima ediţie a înfruntării dintre Liviu Prunaru şi Gabriel Croitoru, doi mari violonişti care cântă pe două instrumente legendare. Lansarea albumului „Duelul viorilor” va avea loc la Librăria Humanitas – Kretzulescu, luni 19 noiembrie 2012, ora 18:00. La eveniment vor participa violoniştii Liviu Prunaru şi Gabriel Croitoru, pianistul Horia Mihail, Oltea Şerban Pârâu – redactor-şef Radio România Cultural şi director artistic al Orchestrelor şi Corurilor Radio, Tiberiu Comandaşu – redactorul muzical al albumului.

A intra în starea de competiţie pe care o induce ideea de duel este esenţial pentru un artist care, prin definiţie, ar trebui să fie nemulţumit cu ceea ce are. În cazul nostru, în competiţie au intrat performanţele unor instrumente, nu cele ale unor instrumentişti, Stradivarius şi Guarneri. Dacă de secole nu s-a stabilit cine este câştigătorul, era de aşteptat să nu se stabilească nici acum.

O poveste frumoasă, cu potenţial spectaculos, s-a transformat în realitate în toamna anului 2011, când alături de pianistul Horia Mihail, martor şi arbitru al acestui proiect, doi violonişti şi două viori care nu se întâlniseră anterior pe aceeaşi scenă au intrat într-o competiţie prietenească. Este vorba de Liviu Prunaru cu Stradivarius «Pachoud» din 1694 şi Gabriel Croitoru cu Guarneri del Gesù «Catedrala» – 1730. A fost, practic, un joc de-a duelul, în care câştigător a fost publicul. Atmosfera fierbinte a luptei, a întrecerii, chiar dacă are un final cunoscut, a atras atenţia publicului.

Iar apariţia acestui CD oferă tocmai şansa de a transfera amintirea atmosferei incendiare din sală, în intimitate”, a spus Oltea Şerban Pârâu – redactor-şef Radio România Cultural şi director artistic al Orchestrelor şi Corurilor Radio

Mai multe detalii, disponibile pe adresa www.edituracasaradio.ro.

Număr de vizualizări :1015


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro