“Pe urmele Iancului” de Lazăr Morcan și Ioan Cărășel

nov. 15th, 2012 | By | Category: Postcard

Joi, 15 noiembrie 2012, la Galeria “Casa Artelor” din Cluj-Napoca, a avut loc lansarea albumului intitulat “Pe urmele Iancului – tradiții și artă”, realizat de Lazăr Morcan și Ioan Cărășel și apărut la editura Gedo din Cluj-Napoca. Albumul conține texte și imagini dedicate personalității intelectualului revoluționar Avram Iancu, martirilor răscoalei de la 1784-1785, lui Horea, Cloșca și Crișan, precum și tuturor bravilor locuitori eroi ai Munților Apuseni. Dr. Ing. ec. Mihai Talpoş a trimis pe adresa redacţiei AgenţiadeCarte.ro o prezentare a evenimentului, pe care-o redăm integral:

„Beneficiind de o ilustrație de excepție, volumul prezintă și o parte importantă dintre monumentele, statuile, plăcile comemorative sau muzeele închinate lui Avram Iancu, constituind o bună lecție de istorie vizualizată.

Lansarea albumului, organizată sub egida Ligii Scriitorilor din România, a coincis cu vernisajul expoziției de pictură și grafică a artistului Lazăr Morcan. Dublul eveniment s-a bucurat de prezența unor nume sonore, precum: Constantin Zărnescu, Mariana Enache, Al. Florin Țene, Vasile Lechințan etc.

Principalul numitor comun al intervențiilor distinșilor invitați a fost acela că volumul “Pe urmele Iancului” era o necesitate în peisajul atât de divers al publicațiilor românești din prezent și trecut, fiind printre primele albume-cărți consacrate “soarelui trudit al românilor de pretutindeni”: Avram Iancu.

În rândul celor prezenți la eveniment s-au numărat și reprezentanți ai sponsorilor care au contribuit, din punct de vedere financiar, la apariția albumului: Clubul Rotary Turda, Consiliul Județean Cluj, Centrul Județean Cluj pentru Promovarea și Conservarea Culturii Tradiționale, precum și diverși agenți economici și oameni de afaceri din județele Cluj, Alba, Arad și Timiș.”

Mihai Talpoș

Număr de vizualizări :1466


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro