Umbra singurătăţii de facebook. La Craiova

oct. 18th, 2012 | By | Category: Proiecte

Joi, 18 octombrie 2012, la Teatrul Naţional „Marin Sorescu” din Craiova a avut loc o lectură publică prilejuită de lansarea celui mai recent volum de poezie semnat de Dan Mircea Cipariu: „singurătatea vine pe facebook”, cu 12 desene de Mihai Zgondoiu, apărut anul acesta la editura Tracus Arte. Amfitrion: poetul Nicolae Coande, secretarul literar al Teatrului Naţional „Marin Sorescu”. La eveniment au fost prezente mai multe personalităţi culturale craiovene, printre care maestrul Emil Boroghină, actriţa Mirela Cioabă, sculptorul Cristian Popa, criticul literar Gabriela Gheorghişor, poeţii Ionel Ciupureanu, Gabriel Nedelea, Emilian Mirea şi Ion Maria,  coordonatoarea Bibliotecii Franceze – Omnia, Doina Ghiţă, scriitorul Cornel Mihai Ungureanu. Au participat la această lectură publică câteva zeci de elevi de la Colegiul Naţional „Ştefan Velovan” Craiova, care i-au făcut şi o surpriză lui Dan Mircea Cipariu: i-au dăruit o cravată cu însemnele colegiului. Poetul a mai primit şi o cărticică-obiect realizată de elevii clasei a X-a C (sub îndrumarea profesoarei de limba şi literatura română Claudia Drăghici) , în cadrul unui proiect de omagiere a unor autori născuţi în luna septembrie (Nicolae Coande, Ionel Ciupureanu şi Dan Mircea Cipariu), proiect iniţiat de Roxana Ştiubei.

„Sunt bucuros să îl prezint pe Dan Mircea Cipariu astăzi, într-o zi frumoasă de toamnă. Este la fel de frumos şi în Bucureşti, mi se spune, ne bucurăm de acest timp, pentru că va veni iarna şi vom fi din nou fiecare cu singurătăţile noastre, unii pe facebook. Dan Mircea Cipariu pune singurătate lângă singurătate într-o carte pe care o tipăreşte în o mie de exemplare. Noul său volum a apărut la promiţătoarea editură Tracus Arte, care pune accentul pe autorii român şi era şi timpul să se întâmple asta. Tracus Arte nu este elitistă şi găseşte, totuşi, de cuviinţă să publice autorii foarte buni. Este meritul lui Ioan Cristescu care, cu înţelegere, a găsit de cuviinţă să publice literatura română vie. Dan Mircea Cipariu era, până de curând, un favorit al editurii Brumar, în parte şi datorită prieteniei cu scriitorul Robert Şerban şi cu graficianul Mihai Zgondoiu, cu care îşi face cărţile. În „singurătatea vine pe facebook” el ni se livrează cu tot cu învelişul său cald, în mijlocul unei mări reci, care este facebook-ul. Există un soi de răceală şi de lipsă de comunicare chiar în mijlocul a ceea ce numim astăzi comunicare şi asta acuză autorul. Dar Dan Mircea Cipariu are forţa unui poet şi natura sa interioară la care lucrurile importante, cum ar fi iubirea, respectul de celălalt, sunt foarte prezente. În acest volum sunt 40 de poeme la cei 40 de ani ai poetului. Vechii greci spuneau că este vârsta potenţei maxime a unui bărbat în ceea ce priveşte creaţia şi viaţa sa. Îi dorim lui Dan Mircea Cipariu să confirme că există un luptător dincolo de sensibilitatea poetului. Un poet este un univers închis, izolat. Dan Mircea Cipariu pare să se adreseze tuturor şi cu maximă sinceritate unui singur individ, care este receptorul de poezie, care este cel mai pregătit să i se livreze poezie adevărată. Poezia este un dar nepreţuit pe care îl simţim, cei mai mulţi dintre noi, tocmai în cadrul singurătăţii noastre, atunci când ne pliem în noi înşine. Asta face poetul în cele 40 de poeme care sunt mici strigăte către el. Vreau să spun că experienţa sa de poezie este decantată tocmai în acest cel mai recent volum, ca urmare a unei documentări temeinice.”, a spus Nicolae Coande.

Dan Mircea Cipariu a fost copleşit de numărul mare de participanţi, în mare parte elevi, şi de micile cadouri oferite de aceştia: „Sunt fericit că am primit în dar această cravată a Colegiului Naţional „Ştefan Velovan” Craiova.

Am scris o carte copleşit de următorul paradox, anume că avem comunicare de masă fără comunicare.  Avem posibilitatea să lucrăm cu sateliţi, să comunicăm oricând, oricum, oriunde, dar ne lipseşte esenţa comunicării: transfer de cunoaştere, transfer de sensibilitate, transfer de sinestezie. Dacă i-am urmări pe sociologi, am afla că noi comunicăm mai mult cu limbajul non-verbal. Poţi să comunici şi prin alte mijloace, dar, de fapt, îţi scapă printre degete esenţialul. Foarte mulţi spun că se aruncă în marea aceasta a site-urilor de socializare pentru a scăpa de singurătate, dar ieşind de acolo îşi dau seama că sunt mult mai singuri, cu mult mai multe spaime şi interacţionează mult mai rar cu colegii lor de generaţie, cu părinţii, cu prietenii. Eu, de fapt, vorbesc despre aceste boli ale post-postmodernităţii, tot ceea ce înseamnă această singurătate fără de Dumnezeu, pentru că dacă am fi buni creştini am ştii că nu suntem niciodată singuri. Dar această singurătate de pe facebook este amorală. Eu contrapun două lumi şi două forme de cunoaştere, visul versus virtualitate. Încerc, de fapt, să recuperez toate temele mari ale poeziei şi să creez sensibilitate şi liricitate cu mijloace care, tocmai, te distanţează de spirit şi de întrebarea esenţială „cine sunt?”.  Dacă încerci să foloseşte meniul facebook, vei afla cu stupoare că nu poţi să fi prieten cu tine însuţi. Reţeua de socializare îţi dă iliuzia că poţi fi prieten cu oricine, dar numai cu tine însuţi nu! Eu încerc să folosesc surâsul enigmatic al lui Buddha, care spune nici abuz, nici refuz. Asta ar trebui să fie relaţia noastră cu orice mijloc. Orice mijloc este, până la urmă, măsura pe care noi i-o dăm şi nu invers.”, a spus poetul Dan Mircea Cipariu.

Dorina Cioplea

Număr de vizualizări :1852


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro