Simpozionul științific „Popoarele din Balcani, de la Imperiul Otoman la integrarea în Uniunea Europeană”, la Muzeul Național de Istorie a României

oct. 24th, 2012 | By | Category: Postcard

Vineri, 26 octombrie 2012, ora 11.00, la Muzeul Național de Istorie a României (Calea Victoriei nr. 12, sala Mihai Viteazul) va avea loc Simpozionul științific „Popoarele din Balcani, de la Imperiul Otoman la integrarea în Uniunea Europeană”. Evenimentul este dedicat aniversării a 100 de ani de la declararea Independenței Albaniei și promovării dialogului interetnic al țărilor din Sud-Estul Europei, aflate pe drumul integrării în UE. Evenimentul este organizat de Guvernul României – Departamentul pentru Relații Interetnice, Muzeul Național de Istorie a României și Asociația Jurnaliștilor și Scriitorilor Minorităților Etnice din România “Europa 21”.

„În cadrul simpozionului sunt dezbătute aspecte definitorii ale istoriei Albaniei, Greciei, Turciei, României, Bulgariei, Serbiei ș.a, din Evul mediu și până în prezent, legăturile dintre aceste state, eforturile lor pentru democratizare și integrare în Uniunea Europeană.

Iniţiativa se încadrează în tendinţa europeană şi mondială de cunoaştere, valorificare şi promovare a limbilor, patrimoniului cultural din regiunea Balcanilor, a specificității ei.

Balcanii merită o abordare obiectivă, deoarece nu există o Europă rea și alta bună; mai mult, această bucată de lume este o parte a Greciei antice, a cuceririlor romane, bizantine, otomane și habsburgice, un loc al fostului bloc comunist, într-un cuvânt, un spațiu al intersecțiilor istorice și ciocnirilor ideologice. Pe aici s-au trasat aleatoriu sau la masa verde frontiere religioase, culturale, economice și politice, s-au întâlnit Ortodoxismul, Catolicismul și Islamismul, precum și blocurile militare ale Pactului de la Varșovia și Tratatului Atlanticului de Nord.

O lume a tradiţiilor seculare, cu cutume străvechi, cu negustori pe măgăruşi şi cu tiruri turceşti ce străbat pământurile Balcanilor din Asia către Europa şi invers, cu biserici şi moschei alături, cu bulgari renumiţi pentru zarzavaturile lor, cu turme mari de oi ale românilor şi aromânilor, cu bucătăria specifică, muzica grecească şi sârbească – aceştia sunt Balcanii. Un teritoriu dominat de un anumit complex identitar, care se străduiește să se alinieze standardelor sociale, politice și culturale ale Uniunii Europene.

Credem că imaginea aceea arhetipală trăiește și azi prin ”Take, Ianke și Cadîr”, Anton Pann, Dimitrie Bolintineanu, scrierile lui Panait Istrati, Mateiu Caragiale, Eugen Barbu, Ismail Kadare, Nikos Kazantzakis sau Milorad Pávic, prin filmele lui Emil Kusturica sau muzica lui Goran Bregovic.

Unele state din regiunea balcanică se află în stadiul negocierilor pentru aderarea la UE, cum este cazul Albaniei. România sprijină acțiunile candidatei Albania în drumul său către UE. Tot România a fost și prima țară care a recunoscut Independența Albaniei, proclamată la 28 noiembrie 1912, dupa ce ea fusese „proiectată”  în adunarea patrioților albanezi, din 5 noiembrie, organizată la București. Ca urmare, acest simpozion este dedicat aniversării a 100 de ani de la declararea Independenței acestei țări.”, au scris organizatorii.

Număr de vizualizări :1257


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro