Scriitorul Ion Ianoşi, invitat la „Cafeneaua critică”

oct. 3rd, 2012 | By | Category: Agenda de carte

Miercuri, 10 octombrie 2012, ora 18.30, în Club A din Bucureşti (Str. Blănari Nr. 14), scriitorul şi eseistul Ion Ianoşi este invitatul criticului literar Ion Bogdan Lefter la o nouă ediţie „Cafeneau critică”. Evenimentul este prilejuit de lansarea celui mai recent titlu semnat de Ion Ianoşi, “Internaţionala mea. Cronica unei vieţi”, apărut de curând la Editura Polirom.

Ion Ianoşi reconstituie în “Internaţionala mea. Cronica unei vieţi”, volum apărut şi în ediţie digitală, imaginea unei epoci zbuciumate, dar şi traseul unui destin cultural mai puţin obişnuit.

Titlul amplului volumului trimite, pe lângă opţiunea comunistă din tinereţe, la apartenenţa multiplă a autorului (evreu maghiar, vorbitor şi de germană şi rusă, dar care s-a afirmat profesând şi scriind în limba română) şi la sinuozităţile politicii secolului trecut. Printre numeroasele jurnale, un exerciţiu de onestitate precum cel de faţă, completat cu bogate amănunte istorice, clarifică o parte din necunoscutele unui timp greu încercat.

„Util îmi pare să urmăresc pe firul vremii, cu precădere, fapteîntâmplărisituaţii şi destine. Consemnându-le, le comentez doar rareori. Evit, pe cât pot, enunţurile apodictice. Las verdictele în seama materialului probator. Orice tentativă de reconstituire mai şi selectează, completează, umple golurile memoriei. Amintirile sunt personale. N-am cum să nu fiu subiectiv. Sper totuşi ca mozaicul alcătuit să corespundă lumii pe care am cunoscut-o şi din care m-am împărtăşit.” (Ion Ianoşi)

„Ion Ianoşi descrie cu răceală de brici diverse momente biografice, întîmplări pe care memorialiştii le calculează şi le valorifică emoţional de obicei. Internaţionala mea e mai ales o lecţie de anti-eroism. Nu există eroism în aşa vremuri.” (Costi Rogozanu)

Ion Ianoşi a urmat şcoala primară şi liceul la Braşov, iar studiile universitare – la Cluj (filologie) şi Leningrad (filosofie). Doctor în filosofie (1955). A predat estetica şi filosofia culturii, în principal, la Facultatea de Filosofie a Universităţii Bucureşti. A condus doctorate timp de patru decenii. Domenii de interes: estetica, filosofia culturii, istoria ideilor, istoria şi teoria literaturii. Axa preocupărilor: interacţiunile dintre filosofie şi arte, îndeosebi dintre filosofie şi literatură, dar şi relaţia dintre literatură şi morală, literatură şi religie – cu aplicaţii la culturile rusă, germană, română. A publicat şi memorialistică.

Ion Ianoşi este membru de onoare al Academiei Române (2001).

Cafeneaua critică este un proiect de dezbateri culturale pe teme de actualitate. Prima serie s-a desfăşurat în anii 1990, la Cafeneaua Facultăţii de Litere a Universităţii Bucureşti. De la reluarea sa în noiembrie 2008, Cafeneaua critică a fost găzduită de cluburile bucureştene The Silver Church, Club A, Club Control şi din nou, din toamna lui 2011, de Club A. Dezbaterile Cafenelei critice au loc, de obicei, joia seara, uneori miercuri. Contact: 0737-210.978 (Paul Radu)

Număr de vizualizări :1222


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro