Scriitorii Zahar Prilepin şi Vasile Ernu, la Chişinău

oct. 8th, 2012 | By | Category: Eveniment

Marţi, 9 octombrie 2012, ora 19.00, Zahar Prilepin şi Vasile Ernu, doi dintre cei mai traduşi şi citiţi tineri scriitori din Rusia şi România, se întâlnesc cu cititorii din Chişinău. Evenimentul care îi aşază faţă în faţă pe cei doi scriitori va avea loc la Librăria Cartier – Librăria din Centru (B-dul Ştefan cel Mare nr. 126). Cu această ocazie, vor fi lansate şi cele mai recente cărţi ale lor apărute în limba română: este vorba despre romanul Sankea” de Zahar Prilepin (apărut în colecţia „Biblioteca deschisă”, coordonată de Vasile Ernu) şi „Intelighenţia rusă azi” de Vasile Ernu ambele, traduse de Vladimir Bulat.

Zahar PRILEPIN (n. 1975, URSS) – scriitor, jurnalist şi poet rus. A absolvit facultatea de Filologie a Universităţii de Stat (N. I. Lobacevski) din Nijni Novgorod. Debutează în anul 2003. A publicat proză şi poezie în revistele: „Novîi Mir”, „Drujba narodov”, „Kontinent”, „Iskusstvo Kino”, „Roman-gazeta”, „Literaturnaia Gazeta”, „Sever” ş.a.

Romanul Sankea (Editura Cartier 2011) a apărut până în acest moment în 10 ediţii, la câteva importante edituri din Rusia, şi a fost tradus în franceză, chineză, poloneză, sârbă. Prezent în numeroase antologii, cu proză şi poezie, apărute în limbile: engleză, cehă, lituaniană, irlandeză, franceză, sârbă, bulgară, arabă, română, finlandeză, poloneză etc. A scris o amplă monografie despre scriitorul Leonid Leonov, un clasic al literaturii ruse (1899-1994). Autor al câtorva antologii de proză rusă contemporană, cea mai recentă este Desiatka (10), unde a adunat zece proze reprezentative pentru literatura rusă de după 2000, (editura Ad Marginem2011).  Este câştigătorul a numeroase premii literare dintre care amintim: Naţionalinîi besseler, Super NaţBest şi Ruski Booker desitiletia. Cărţile lui au fost traduse în Germania, Italia, Franţa, Polonia şi China.

Cărţi publicate (selecţie): Patologii, roman (2005);  Sankea, roman (2006), Păcatul, roman (2007), Ghete, pline cu vodcă fierbinte, povestiri (2008), M-am născut în Rusia, eseuri, publicistică (2008), Terra Tartarara: asta mă priveşte doar pe mine, eseuri (2009), Ziua onomastică a inimii. Convorbiri cu literatura rusă, eseuri (2009), Maimuţa neagră, roman (2011).

Vasile ERNU (n. 1971, URSS) Este absolvent al Facultăţii de Filosofie (Universitatea Al.I.Cuza, Iaşi, 1996) şi al masterului de Filosofie (Universitatea Babeş-Bolyai, Cluj, 1997). A fost redactor fondator al revistei Philosophy&Stuff şi redactor asociat al revistei Idea artă+societate. A activat în cadrul Fundaţiei Idea şi Tranzit şi al editurilor Idea şi Polirom. În ultimii ani a ţinut rubrici de opinie în România Liberă, HotNews şi Timpul, precum şi rubrici permanente la revistele Noua Literatură, Suplimentul de Cultură şi Observator Cultural. Este unul din fondatorii şi coordonatorii proiectului www.criticatac.

A debutat cu volumul Născut în URSS (Polirom 2006, ediţia a II-a în 2007, ediţia III-a în 2010, ediţia a IV-a electronică, 2011, ediţia V-a 2012 ), care apare în anul 2007 şi la Editura Ad Marginem din Rusia, în 2009 la Editura KX – Critique & Humanism din Bulgaria, în 2010 la Editura Akal din Spania şi Editura Hacca din Italia, iar în 2011 la Editura L’Harmattan din Ungaria şi la Editura Sulakauri din Georgia. Cartea este în curs de apariţie la Editora Claroscuro din Polonia. Volumul a fost distins cu Premiul pentru debut al României literare şi cu Premiul pentru debut al Uniunii Scriitorilor din România.

În 2009 publică la Editura Polirom volumul Ultimii eretici ai Imperiului care apare în anul 2012 la Editura Hacca din Italia și e în curs de apariţie la Editura Ad Marginem din Rusia. În 2010 publică (Editura Polirom) împreună cu Bogdan-Alexandru Stănescu volumul Ceea ce ne desparte. Epistolarul de la Hanul lui Manuc. În 2012 publică (Editura Cartier) volumul Intelighenţia rusă azi. Vasile Ernu (alături de Costi Rogozanu, Ciprian Şiulea şi Ovidiu Ţichindeleanu) este coordonatorul volumului Iluzia anticomunismului. Lecturi critice ale Raportului Tismăneanu, Editura Cartier 2008.

Număr de vizualizări :1346


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro