spot_img

O nouă revistă culturală: „Olt Art”

Scriitorul Corneliu Vasile ne-a semnalat, pe adresa redacţiei AgenţiadeCarte.ro, apariţie unei noi reviste culturale, „Olt Art”. Redăm, mai jos, textul integral semnat Corneliu Vasile.


Deși oamenii citesc mai puțin și alocă mai puțini bani pentru lectură, mai sunt scriitori inimoși care încearcă să suplinească lipsa ori distorsionarea culturii prin mass-media, editând cărți și periodice de profil.

Scriitorul Constantin Voinescu, prozator și epigramist, autor, între altele,  al volumelor „Dau cuvântul și stau jos”, „Bomba lui Țeparu”, „Țepigrame”, „Teleleu prin Europa”, scoate, la Slatina, primul număr al revistei „Olt Art”, după ce, tot aici, au mai fost inițiate periodice culturale: „Meteor”, „Oltul cultural” etc.

Publicația are o copertă elegantă, cu imaginea centrului vechi al Slatinei,  și include, în cele aproape nouăzeci de pagini, opinii, interviuri și reflecții despre scriitorii, muzicienii ,pictorii și oamenii de cultură ai zonei, cum sunt muzicianul Dinu Lipatti, dramaturgul Eugen Ionescu,  prozatorul Paul Dogaru (evocat de Ion Georgescu), pictorii Nicolae Truță și Paul Tudor, animatorul folcloric Florea Turuianu (prezentat de George Nina Elian) ș.a. Sunt pagini cu literatură originală, versuri și proză,recenzii, note de călătorie, pagini dedicate folclorului, exprimării sau istoriei locurilor.

Editorul a înființat și „Asociația culturală Olt Art”, prezentând, în „Argument”, un ambițios program, din care nu lipsesc menționarea publicațiilor anterioare, speranța că va reuși să adune mai mulți colaboratori din județ și din țară, intenția reevaluării unor nume intrate în umbră, a antrenării tinerilor creatori de literatură și artă , stimularea interesului față de cultură, în special față de lectură.

Pe coperta IV, un îndemn pentru tinerii scriitori de a participa la concursul revistei, unde premiul acordat este publicarea unui volum de literatură.

Redactorul-șef  previne ideea provincialismului păgubitor, manifestând deschidere pentru autori de pretutindeni și promovând dezbateri literare și de idei care să vizeze nu doar spațiul geografic îngust, ca dovadă fiind câteva articole din acest prim număr, despre valori artistice naționale și universale, unele cu adânci rădăcini în cultura națională și regională.

După câte știm, Oltul, Romanațiul și întreaga Oltenie  s-au  afirmat în toate domeniile culturale și artistice, cei mai cunoscuți artiști cu obârșii oltenești, sau legați de aceste locuri,   fiind Tudor Arghezi, Anton Pann, Alexandru Macedonski, Virgil Carianopol, Constantin Brâncuși, Șerban Cioculescu, Nicolae Manolescu,  Virgil Mazilescu, D.Caracostea, Mihail Drumeș,Marin Sorescu, Gib Mihăescu,Traian Demetrescu, Tudor Măinescu, Ion Stratan etc.

Un capitol util al revistei este calendarul cultural, cuprinzând datele  scriitorilor regiunii, ceea ce mai au și alte reviste de cultură, precum „România literară” la București, „Litere” la Târgoviște, sau „Scrisul românesc” la Craiova.

Revista „Olt Art” este o ofertă de informare și afirmare culturală care suplinește un gol resimțit în localități situate, de-a lungul Oltului de jos,  deopotrivă  atât la  granița răsăriteană a Olteniei, cât și la marginea de vest a Munteniei.

Corneliu Vasile

Articole recomandate

1 COMENTARIU

  1. Felicitări! S-aveți viață lungă și frumoasă, să primeze cultura, arta, dezvoltarea necondiționată a imaginilor artistice, a imaginației, implicit a dracostei pentru tot ce-i frumos!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508