O nouă revistă culturală: „Olt Art”

oct. 28th, 2012 | By | Category: Postcard

Scriitorul Corneliu Vasile ne-a semnalat, pe adresa redacţiei AgenţiadeCarte.ro, apariţie unei noi reviste culturale, „Olt Art”. Redăm, mai jos, textul integral semnat Corneliu Vasile.


Deși oamenii citesc mai puțin și alocă mai puțini bani pentru lectură, mai sunt scriitori inimoși care încearcă să suplinească lipsa ori distorsionarea culturii prin mass-media, editând cărți și periodice de profil.

Scriitorul Constantin Voinescu, prozator și epigramist, autor, între altele,  al volumelor „Dau cuvântul și stau jos”, „Bomba lui Țeparu”, „Țepigrame”, „Teleleu prin Europa”, scoate, la Slatina, primul număr al revistei „Olt Art”, după ce, tot aici, au mai fost inițiate periodice culturale: „Meteor”, „Oltul cultural” etc.

Publicația are o copertă elegantă, cu imaginea centrului vechi al Slatinei,  și include, în cele aproape nouăzeci de pagini, opinii, interviuri și reflecții despre scriitorii, muzicienii ,pictorii și oamenii de cultură ai zonei, cum sunt muzicianul Dinu Lipatti, dramaturgul Eugen Ionescu,  prozatorul Paul Dogaru (evocat de Ion Georgescu), pictorii Nicolae Truță și Paul Tudor, animatorul folcloric Florea Turuianu (prezentat de George Nina Elian) ș.a. Sunt pagini cu literatură originală, versuri și proză,recenzii, note de călătorie, pagini dedicate folclorului, exprimării sau istoriei locurilor.

Editorul a înființat și „Asociația culturală Olt Art”, prezentând, în „Argument”, un ambițios program, din care nu lipsesc menționarea publicațiilor anterioare, speranța că va reuși să adune mai mulți colaboratori din județ și din țară, intenția reevaluării unor nume intrate în umbră, a antrenării tinerilor creatori de literatură și artă , stimularea interesului față de cultură, în special față de lectură.

Pe coperta IV, un îndemn pentru tinerii scriitori de a participa la concursul revistei, unde premiul acordat este publicarea unui volum de literatură.

Redactorul-șef  previne ideea provincialismului păgubitor, manifestând deschidere pentru autori de pretutindeni și promovând dezbateri literare și de idei care să vizeze nu doar spațiul geografic îngust, ca dovadă fiind câteva articole din acest prim număr, despre valori artistice naționale și universale, unele cu adânci rădăcini în cultura națională și regională.

După câte știm, Oltul, Romanațiul și întreaga Oltenie  s-au  afirmat în toate domeniile culturale și artistice, cei mai cunoscuți artiști cu obârșii oltenești, sau legați de aceste locuri,   fiind Tudor Arghezi, Anton Pann, Alexandru Macedonski, Virgil Carianopol, Constantin Brâncuși, Șerban Cioculescu, Nicolae Manolescu,  Virgil Mazilescu, D.Caracostea, Mihail Drumeș,Marin Sorescu, Gib Mihăescu,Traian Demetrescu, Tudor Măinescu, Ion Stratan etc.

Un capitol util al revistei este calendarul cultural, cuprinzând datele  scriitorilor regiunii, ceea ce mai au și alte reviste de cultură, precum „România literară” la București, „Litere” la Târgoviște, sau „Scrisul românesc” la Craiova.

Revista „Olt Art” este o ofertă de informare și afirmare culturală care suplinește un gol resimțit în localități situate, de-a lungul Oltului de jos,  deopotrivă  atât la  granița răsăriteană a Olteniei, cât și la marginea de vest a Munteniei.

Corneliu Vasile

Număr de vizualizări :2557


One Comment to “O nouă revistă culturală: „Olt Art””

  1. Felicitări! S-aveți viață lungă și frumoasă, să primeze cultura, arta, dezvoltarea necondiționată a imaginilor artistice, a imaginației, implicit a dracostei pentru tot ce-i frumos!

Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro