„Drumul egal al fiecărei zile” de Gabriela Adameşteanu, publicat în limba italiană

oct. 12th, 2012 | By | Category: Agenda de carte

Romanul “Drumul egal al fiecărei zile” de Gabriela Adameşteanu a fost publicat în Italia, la Editura Cavallo di Ferro, în traducerea Celestinei Fanella. “Drumul egal al fiecărei zile” (Cartea Românească, 1975, Polirom, 2008) a primit Premiul pentru debut al Uniunii Scriitorilor din România şi premiul Academiei Române. Nu este prima traducere în Italia a unui volum semnat de Gabriela Adameşteanu. În anul 2010, Editura Nottetempo alansat “L’incontro”, versiunea italiană a romanului „Întîlnirea”, semnată de Roberto Merlo, iar în luna mai a acestui an, Editura Atmosphere libri a publicat ediţia italiană a romanului “Dimineaţă pierdută”, realizată de Roberto Merlo şi Cristiana Francone.

Versiunea franceză a romanului, “Vienne le jour”, a fost publicată în 2009 de prestigioasa editură Gallimard, în traducerea lui Marily Le Nir, şi nominalizată la premiul „Jean Monnet” pentru literatură europeană. Romanul a mai fost tradus în Bulgaria, la editura Balkani, si va mai apărea în anul 2013, la editura germană Schoffling.

Într-o manieră mai subtilă decât în celelalte romane ale sale, Gabriela Adameşteanu împleteşte istoria individuală cu cea colectivă şi e cu neputinţă să nu simţi că povara maturizării – grea pentru orice adolescent – e încă mai problematică pentru tânăra protagonistă, supravegheată parcă de ochiul Big Brother care clipeşte (de trei ori, la fel ca întrebarea „Cine este Letiţia Branea?”), cerând imperativ: „CITIŢI ZILNIC SCÂNTEIA”. (Marilia Piccone)

Principala notă a romanului Gabrielei Adameşteanu, Drumul egal al fiecărei zile, este aceea de revoltă a unei adolescente împotriva unei lumi provinciale, cu ritualuri ce nu pot fi schimbate, absolut previzibilă, în care nu-şi poate găsi locul. […] Studiile universitare par să-i împlinească visul de a trăi în metropolă (Bucureşti), unde posibilităţile de aventură sunt multe. Totuşi, oraşul vrăjit ascunde multe pericole, iar perspectivele libertăţii par destul de restrânse: protagonista este controlată, ţinută la distanţă din cauza situaţiei familiale, care o face suspectă în ochii multora… (Alias, supliment cultural al ziarului Il Manifesto)

Gabriela Adameşteanu este unul dintre cei mai importanţi prozatori postbelici. A mai publicat la Editura Polirom: Dimineaţă pierdută (trei ediţii la Polirom: în anul 2004, în colecţia „Fiction Ltd.”; în anul 2008, în colecţia „Opere”, volumul I; în anul 2011, în colecţia „Top 10+”), Întîlnirea (2003, 2007), Provizorat (2010, 2011).

În 2008, Polirom a inclus cărţile Gabrielei Adameşteanu în colecţia sa de „Opere”: Opere I. Dimineaţa pierdută, Opere II. Gara de Est. Întîlnirea.

Număr de vizualizări :1153


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro