„Carmina Burana” deschide stagiunea Orchestrei Naţionale Radio

oct. 4th, 2012 | By | Category: Eveniment

Vineri, 12 octombrie 2012, ora 19:00, “Carmina Burana” – una dintre cele mai cunoscute partituri din toate timpurile – revine pe scena Sălii Radio în concertul extraordinar de deschidere a stagiunii Orchestrei Naţionale Radio, sub bagheta noului dirijor principal al orchestrei, Tiberiu Soare. Din distribuţia celebrei cantate scenice “Carmina Burana” de Carl Orff fac parte soprana IRINA IORDĂCHESCU, tenorul ROBERT  NAGY, baritonul IORDACHE BASALIC, CORUL  ACADEMIC RADIO condus de DAN MIHAI GOIA şi CORUL de COPII RADIO, dirijor: VOICU POPESCU.

Istoria celebră a cantatei Carmina Burana începe printr-o întâmplare aparent banală: descoperirea, de către compozitorul Carl Orff, într-un  catalog de anticariat, a unei lucrări cu texte medievale. Carl Orff s-a simţit atras de titlu şi, după ce a obţinut volumul, a realizat, pornind de la o selecţie a cântecelor şi versurilor cuprinse în volum, capodopera vieţii sale. De la prima sa audiţie (8 iunie 1837, Frankfurt am Main) şi până în prezent, Carmina Burana se bucură de o celebritate fără precedent. Explicaţia vine din forţa de comunicare a partiturii şi din efectul extrem de puternic şi plăcut obsesiv al celor mai cunoscute pasaje ale sale.

Invitata specială a serii de deschidere a stagiunii este pianista de talie internaţională LUIZA BORAC, ca solistă a Concertului în do major pentru pian şi orchestră de Mozart.

Conceput în anul 1785, Concertul nr. 21 în do major pentru pian şi orchestră de Mozart a cucerit o imensă popularitate în rândul publicului, datorită mişcării sale lente, care sugerează atmosfera unei perioade deja înclinate spre romantism. Pentru publicul român, lucrarea înseamnă şi una dintre capodoperele interpretative ale marelui pianist Dinu Lipatti.

Noul dirijor principal al Orchestrei Naţionale Radio este, începând din această stagiune,  tânărul şi carismaticul Tiberiu Soare, cunoscut deja publicului pentru numeroasele concerte, spectacole de operă şi balet dirijate în întreaga ţară, la Sala Radio şi pe scena Operei Naţionale Bucureşti.

Tiberiu Soare îşi desfaşoară activitatea muzicală ca dirijor din anul 1999, lucrând alături de orchestrele a numeroase filarmonici şi teatre de operă din ţară, realizând turnee în Ungaria, Suedia, Bulgaria, Israel, China, Germania şi Elveţia.

La pupitrul Orchestrei Naţionale Radio a realizat până acum numeroase concerte şi înregistrări, dintre care pot fi amintite cele două compact discuri cu soprana de origine română Teodora Gheorghiu şi violoncelista franceză Ophelie Galliard realizate în luna septembrie 2010 pentru casa de discuri Harmonia Mundi. De asemenea, a dirijat concertul de la Expoziţia Mondială Shanghai 2010, în compania soliştilor Alexandru Tomescu şi Horia Mihail şi s-a aflat la pupitrul Orchestrei Naţionale Radio în cadrul Festivalului Internaţional de la Varna, în 2011.

În 2003 a obţinut Premiul Criticii Muzicale pentru aportul său în cadrul proiectului „Traviata – 150 de ani”. În 2006 revista Actualitatea Muzicală i-a decernat Premiul pentru cea mai convingatoare prestaţie a unui tânăr interpret în urma activităţii sale din stagiunea precedentă. În 2011 dirijorului i-a fost acordat Premiul Uniunii Artiştilor Interpreţi din România în urma realizării premierei spectacolului „Oedipe” de George Enescu la pupitrul orchestrei Operei Naţionale Bucureşti în cadrul Festivalului Internaţional „George Enescu”, ediţia 2011.

În 11 septembrie 2010 Tiberiu Soare a fost invitat să dirijeze primul său concert la pupitrul London Philharmonic Orchestra, alături de soprana Angela Gheorghiu. A urmat o serie de apariţii alături de Suedwestfallischen Philarmonie în sala Filarmonicii din Essen (Germania) şi alături de Filarmonica „George Enescu” la Muscat, capitala Sultanatului Oman.

Pentru stagiunea 2012-2013 a fost deja invitat să dirijeze la Salle Pleyel (Paris) un concert cu Orchestre National de l’Ile de France, alături de soprana Angela Gheorghiu.

Pianista Luiza Borac, invitată specială în concertul din 12 octombrie, şi-a început studiile la Bucureşti, dar şi-a completat pregătirea muzicală la Conservatorul din Hanovra şi a urmat cursuri de măiestrie la Julliard School în New York, Academia de Vară din Salzburg precum şi la Como Foundation Piano.

Participarea în diverse competiţii internaţionale i-a adus un palmares impresionant de premii, astfel s-a numărat printre câştigătorii Concursului Internaţional „George Enescu”, a  obţinut premiile întâi la Concursul Viotti-Valsesia în Italia şi „Mendelssohn” din Germania, Medalia de argint la Concursul Internaţional de Pian „Gina Bachauer” în Salt Lake City, Premiul Oslo, Premiul Grieg şi Premiul Publicului la Concursul Internaţional de Pian „Grieg” de la Oslo, precum şi Premiul „East & West” pentru un recital de debut susţinut în New York, la Carnegie Hall. Anul 2007 a adus pianistei un alt premiu de anvergură, pentru cea mai bună înregistrare solo a anului în format CD, oferit de BBC.

A evoluat ca solistă alături de Orchestra Filarmonică din Olanda, Orchestra Filarmonică a Naţiunilor Unite, Orchestrele Radio din Bucureşti şi Köln, şi cu Orchestra Simfonică din Utah, susţinând recitaluri în prestigioase săli precum Carnegie Weill Hall, Steinway Hall (în New York şi Londra), Filarmonica din Köln, Concertgebouw Amsterdam, Ateneul Român din Bucureşti, Puccini Hall din Milano, Radio Hall din Hamburg, precum şi Liederhalle Stuttgart.

În anul 2003 Luiza a primit o distincţie a Ministerului Culturii al Saxoniei Hannover pentru promovarea lucrărilor pentru pian de George Enescu în faţa publicului german. De asemenea, Revista „Actualitatea Muzicală” a oferit un premiu Luizei Borac, pentru merite deosebite în promovarea culturii muzicale româneşti.

Soprana Irina Iordăchescu este una dintre cele mai apreciate soliste de operă ale generaţiei sale. Palmaresul său cuprinde premii foarte importante la Concursuri naţionale şi internaţionale ca : „Ionel Perlea”, „Mihail Jora”, „Gian Battista Viotti” din Italia 2001,  „Maria Callas” din Grecia 2003, „Sylvia Geszty” din Spania 2003, „Vicenzo Bellini” din Italia 2002,  „IVC– s’ Hertogenbosh” din Olanda 2006. Din anul 2005 este prim-solistă a Operei Naţionale Bucureşti, dar a cântat în roluri principale şi pe scene importante de operă din Italia ca Teatro alla Scala din Milano, Teatro Dante Alighieri din Ravenna sau alte scene internaţionale de operă ca: Festivalul de Operă de la Sankt Margarethen din Austria, Sala de Concerte „Isaac Stern – Carnegie Hall’’ din New York ş.a. În perioada mai – august, 2012, a fost invitată să susţină rolul Musettei din „La Boheme”, în toate spectacolele Festivalului de Operă de la Glyndebourne – Anglia.

În repertoriul vocal-simfonic debutul a avut loc pe scena Ateneului Român, alături de Filarmonica „George Enescu’’, în Missa în do minor de W. A. Mozart şi din acel moment a cântat pe aproape toate scenele Filarmonicilor din ţară cât şi în străinătate, pe scenele filarmonicilor din Mulhouse (Franţa), Salonic (Grecia), Luxembourg, Murcia (Spania), Udine (Italia), Russe, şi Plovdiv (Bulgaria).

Cu o notabilă carieră internaţională, tenorul Robert Nagy şi-a însuşit de-a lungul anilor un repertoriu ce cuprinde cele mai importante pagini ale literaturii muzicale de profil. Cu un debut fulminant în „Cavalerul rozelor” la Opera de Stat din Viena şi apoi la Semperoper Dresden, tenorul a păşit pe unele din cele mai importante scene ale lumii. Lucia di Lemmermoor, Faust, Bărbierul din Sevilla, Italianca în Alger, Cenuşăreasa,  Carmina Burana, Manon, Rigoletto, Anna Bolena, Elixirul dragostei, sau Requiemul de G. Verdi sunt doar câteva din titlurile abordate de Robert Nagy. Cariera internaţională a artistului este dublată de cea desfăşurată în România, prin colaborările cu cele mai importante Filarmonici şi opere şi evoluând alături de nume importante ale scenei româneşti.

Baritonul Iordache Basalic este în prezent solist al Operei Naţionale Bucureşti şi colaborează cu Operele din Cluj-Napoca, Timişoara, Braşov, cu Teatrul Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski” din Constanţa, Teatrul Muzical „Nae Leonard” din Galaţi, Filarmonica de Stat „Moldova” din Iaşi, Teatrul liric „Elena Teodorini” din Craiova, Chasse Theater din Breda, Den Haag – „Anton Phillips Saal”, Carre Theatre, De Doelen din Rotterdam, Concertgebouw din Amsterdam, Bunkamura Theater din Tokio.

În timp a colaborat cu nume importante ale scenei naţionale şi internaţionale precum: Elena Moşuc, Mario Malagnini, Zarui Vardanian, Alexei Srebnitzki, Luis Lima, Agnes Baltsa, Alberto Rinaldi, Eduard Srebnitzki, Daniel Magdal, Igor Borko, Doina Dimitriu, Corneliu Murgu, Robert Nagy, Marius Brenciu, Igor Borko, Antonio Giuliano.

Dintre premiile obţinute amintim: Premiul Special al Fundaţiei „Hariclea Darclée” la Concursul Internaţional de Canto „Hariclea Darclée” – Brăila (1997), Premiul pentru cel mai bun solist liric al anului conferit de Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România (1998), Premiul Special al Juriului la Concursul Internaţional de Canto „Hariclea Darclée” Brăila (1999).

Număr de vizualizări :1404


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro