“Hotel Universal” de Simona Sora

oct. 11th, 2012 | By | Category: Agenda de carte

La Editura Polirom, în colecţia “Ego.Proză”, va apărea volumul “Hotel Universal” de Simona Sora. Volumul va fi publicat şi în ediţie digitală.

În 1856, Vasile Capşa, întemeietorul celebrului restaurant bucureştean, eşuează lamentabil în prima sa întreprindere comercială de amploare, în Crimeea. În 1993, în Hotel Universal, centrul Bucureştilor de altădată, ajuns între timp un refugiu al boemei studenţeşti din primii ani de după Revoluţie, se petrece o crimă sau o sinucidere. Personajul care face legătura între cele două momente e fantasmatic-somnambula Maia, de trei ori strănepoata „fetei de aur” aduse de Capşa la Bucureşti la întoarcerea sa din Crimeea. Ea scrie şi rescrie, într-o cameră din Hotel Universal, epopeea familială pe care bunica sa i-o povestise ani la rând, într-un ritual mereu modificat în funcţie de vârsta, gustul şi atenţia fetei. “Hotel Universal”este romanul unei lumi dispărute, o lume pestriţă, cosmopolită, dar cu valorile esenţiale intacte.

Simona Sora, doctor în filologie, a publicat cronici literare, studii, eseuri în reviste culturale române şi străine. A predat cursuri şi seminare de literatură română şi teoria editării la Facultatea de Litere a Universităţii Bucureşti. A publicat eseurile Regăsirea intimităţii (2008, Premiul pentru Debut al Uniunii Scriitorilor) şi Ultima Thule. Cetăţile dacice din Munţii Orăştiei (2009). În prezent scrie la Dilema veche, este editor coordonator al revistei Dilemateca şi membră a Uniunii Scriitorilor din România.

Număr de vizualizări :1178


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro