Primul concurs naţional de design de carte: „Cele mai frumoase cărţi din România”

sept. 6th, 2012 | By | Category: Postcard

Asociaţia pentru Performanţă şi Cultură în parteneriat cu Uniunea Editorilor din România şi Headsome Communication lansează primul concurs naţional de design de carte din România. Competiţia este parte a proiectului „Cele mai frumoase cărţi din România”, un eveniment menit să iniţieze o dezbatere profesionistă pe tema designului de carte şi să ajute la profesionalizarea acestui domeniu. Proiectul îşi propune să promoveze cele mai valoroase realizări autohtone în domeniul designului de carte, atât la nivel naţional, cât şi la nivel european.

Concursul naţional de design de carte, o conferinţă  (master-class) dedicată profesioniştilor din domeniu, susţinută de una dintre cele mai importante specialiste internaţionale ale momentului, Uta Schneider (Germania) şi două expoziţii (la Frankfurt şi Bucureşti) – acestea sunt cele trei componente ale proiectului „Cele mai frumoase cărţi din România”, aflat anul acesta la debut.

Concursul de design de carte, de interes atât pentru profesioniştii din industria cărţii, cât şi pentru artiştii vizuali şi publicul larg, îşi propune să evalueze cărţile ultimilor 2 ani, realizate în România sau Republica Moldova.

Înscrierile vor avea loc până în data de 2 octombrie 2012, iar anunţarea finaliştilor, pe 8 octombrie. Cei interesaţi vor putea găsi mai multe detalii despre concurs pe www.celemaifrumoasecarti.ro.

Jurizarea va avea loc în perioada 3-7 octombrie. Juriul este alcătuit din 5 specialişti români (Tim Nădăşan, Mircia Dumitrescu, Stela Lie, Nicu Ilfoveanu, Mario Demezzo) şi un consultant extern: Uta Schneider (Germania).

Pe data de 4 octombrie 2012, Uta Schneider, una dintre cele mai apreciate specialiste în domeniul graficii de carte, directoare timp de 11 ani a Fundaţiei Buchkunst din Frankfurt (organizator al competiţiei „Best German Book Design” şi al concursului  „Best Book Design from all Over the World”), va susţine o conferinţă (master-class) pe tema tendinţelor actuale şi a criteriilor de evaluare în domeniul designului de carte.

Cele două expoziţii plănuite să aibă loc în cadrul proiectului „Cele mai frumoase cărţi din România” vor avea loc la Frankfurt, în cadrul ediţiei de anul acesta  a Târgului Internaţional de Carte (10-14 octombrie), la standul României, apoi la Bucureşti, la finalul lunii octombrie. În cadrul vernisajului expoziţiei de la Bucureşti, va avea loc şi ceremonia de premiere. Dintre cărţile nominalizate, juriul va acorda 3 distincţii (Premiul I, Premiul al II-lea şi Premiul al III-lea) şi un Premiu de încurajare pentru tinerii graficieni.

Proiectul  „Cele mai frumoase cărţi din România” este realizat cu sprijinul Administratiei Fondului Cultural Naţional (AFCN).

Parteneri: Uniunea Editorilor din România, Headsome Communication, Clubul Ilustratorilor, Galeria Posibila, Infocarte.ro, UNAgaleria, Asociaţia Idioma, Square Media, BookMag

Parteneri media: Modernism.ro, Accente, Agenţia de Carte, Bookaholic, Bookland, Be-Where, Dilema Veche, LiterNet, Observator cultural, Radio România Cultural, Ziarul de duminică, 24-FUN

Număr de vizualizări :1478


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro