„Jurnal filosofic 1994-2007” de George Nicolaie Năstasie

sept. 9th, 2012 | By | Category: Agenda de carte

Miercuri, 12 septembrie 2012, de la ora 19.00, la Galeria Galateea (Calea Victoriei 132, sector 1, Bucureşti), va avea loc lansarea volumul „Jurnal filosofic 1994-2007” de George Nicolaie Năstasie, despre care va vorbi criticul literar Daniel Cristea-Enache. Cartea a fost editată anul acesta de Forumul Filosofic din Melilla (Forum Filosófico de Melilla), Spania, editorul fiind Juan Carlos Cavero López. Lansarea va avea loc în cadrul expoziţiei „Carte, jurnal”, semnată de artistele Daniela Frumuşeanu şi Aniela Ovadiuc, expoziţie ce poate fi vizitată în perioada 6-24 septembrie 2012, la Galeria Galateea.

„Dacă plec de la ideea de a defini drept filosof pe acela care face din propria existenţă lectură şi interpretare şi care, prin gândirea sa, adaugă noi rânduri de interpretare lumii, mă întâlnesc cu spaţiul personal şi universal al gânditorului şi prietenului George Nicolaie Năstasie. Această recunoaştere nu este întâmplătoare, ci, dimpotrivă, trebuia să se producă în mod necesar, din moment ce, timp de cinci ani, am ajuns să-l cunosc, fraternizând cu el şi cu familia sa.

Este de remarcat, prin urmare, că scriitura lui se produce în legătură şi în paralel cu existenţa şi convieţuirea sa alături de două fiinţe, de asemenea excepţionale: soţia sa Maria Alina şi, cum să nu, impunătorul cîine Bruckner: fiinţe unificate şi codificate în viaţa acestui autor singular care a schimbat –şi încă fără să ştie asta nici el, nici soţia sa–, înfăţişarea oraşului Melilla, cu toţii lăsând, în acelaşi timp, prin prezenţa lor, o urmă de neşters în inimile prietenilor.

Această carte, în măsura în care este un Jurnal, tratează despre propria viaţă, însă, deopotrivă, conţine reflecţii despre morală şi politică, ştiinţă şi metafizică, filosofia limbajului şi logică, într-o neobosită căutare şi descoperire de adevăr pe care îl defineşte în orizontul său ca prezenţă şi realitate teologică, însă, pentru care, a fost nevoit să aplice discursului ceva în plus, altceva decît ascuţitul brici al „bărbierului” Ockham, adică, ceea ce, în unele din conversaţiile noastre informale, am definit ca travaliu al unui Zatoichi care utilizează katana sa de „samurai logic”, ca artă a sabiei care se ajustează corpului şi care se uneşte gândirii, în căutarea adevărului, în dispută, în dialectica mentală, şi fără teama obscurităţii, fiindcă autenticul căutător de cunoştinţă se înfăţişează lumii, de asemenea, precum un orb. Filosofia –să nu uităm–, se reprezenta în antichitate sub chipul unei păsări, uneia de agil şi silenţios zbor nocturn, acela al bufniţei care îşi căută hrana şi adăpostul sigur în obscuritate.

Forumul Filosofic din Melilla, forum de gîndire şi de educaţie, instituţie pe care cu multă dragoste şi respect o reprezint, nu a avut nici cea mai mică ezitare să sprijine şi să participe la publicarea unei cărţi scrise nu în spaniolă, ci în limba maternă a lui George Nicolaie Năstasie, deoarece înţelegem că toată dificultatea de traducere în limba spaniolă sau în altele va fi rezolvată cu timpul, timp în care va trebui să se realizeze o traducere, cel puţin ca simplă transpunere de adevăruri filosofice universale şi necesare umanităţii, a căror cunoaştere şi sens sunt anterioare şi independente de limbajul în care au fost scrise; într-un discurs care, printre altele, se justifică prin el însuşi şi care nu admite o altă cenzură decât cea a propriei lui logici, fiind ea însăşi baza legitimităţii acestuia.

În fine, consider că au fost intenţiile şi vicisitudinile existenţei –viaţa eratică a acestui original gânditor–, cele care au ştiut să atragă, din adâncul cel mai profund al inimii patriei lui natale, acest aer proaspăt, carpatin, până la tărmurile acestea mediteraneene, aşa cum mi se întîmplă mie să fiu atras acum –întorcându-mă la Melilla, cu vaporul, după o vară întreagă–, acum, în momentul în care termin de scris această placută reflecţie, tocmai când văd, în obscuritatea orizontului, primele lumini ale oraşului.” (Traversînd Mediterana de la Motril la Melilla, 26 august 2012, Juan Carlos Cavero)

George Nicolaie Năstasie s-a născut în Balş, Olt, în 1968. Este licenţiat în filosofie la Facultatea de Filosofie a UNED din Madrid. A studiat teologie, timp de trei ani, la Facultatea de Teologie didactică a Institutului romano-catolic „Sf. Tereza” din Bucureşti. De asemenea, a urmat, ca audient, timp de cinci ani, cursurile de bază ale Facultăţii de Filosofie a Universităţii din Bucureşti.

Juan Carlos Cavero López s-a născut în Madrid, în 1961; este Doctor în Filosofie al UNED, preşedinte al Forumului filosofic din Melilla, fondator şi director al revistelor de filosofie Volúbilis şi Atlantis, profesor-tutor al UNED din Melilla, autor al cărţilor El Laberinto de Zarathustra, ed. Alclama, Melilla 2004 şi El Jardin de la ira, Melilla 2007.

Număr de vizualizări :1542


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro