„Începe să doară puţin” de Laura Dan şi “L`enfant terrible” de Silvia T

sept. 27th, 2012 | By | Category: Agenda de carte

Joi, 27 septembrie 2012, ora 18:00, la Librăria Bastilia din Bucureşti a avut loc lansarea volumelor de poezie “Începe să doară puţin” de Laura Dan şi “L`enfant terrible” de Silvia T, Editura Tracus Arte, 2012. Volumele au fost prezentate de Octavian Soviany şi Adina Diniţoiu. Moderator: Cosmin Perţa. În cadrul evenimentului publicul a fost rugat să deseneze pe o planşă pusă la dispoziţie, în concordanţă cu poezia ascultată.

“Astăzi se lansează două volume ale unor poete tinere, debutante, despre care am vorbit deseori, pe ale căror volume mizez. Două cărţi care sper că vor reuşi să se impună în poezia actuală.”, a deschis Cosmin Perţa evenimentul.

“Silvia T scrie o poezie discursivă, retorică, livrescă, cu apel la un imaginar mai riguros, mai construit; o poezie pe alocuri ritualică, fără să renunţe la alienare, la cotidian.”, a prezentat Adina Diniţoiu volumul Silviei T.

“Ceea ce se poate observa în volumele celor două poete este o blocare a canalelor de comunicare. Mă gândeam cât de mult s-a schimbat peisajul poetic faţă de cel de acum 10 ani. Astăzi, poezia şi-a pierdut capacitatea de a se revărsa spre cititor, a devenit retractilă.”, a spus Soviany despre volume.

“În poezia Laurei Dan spaţiile sunt populate de fantasme. Personajul liric se contaminează de fantasmă şi are un teribil vid interior. La Laura Dan, angoasele şi anxietăţile se leagă mai mult de comunicare, pe când la Silvia T lumea devine reziduală, o cloacă, o groapă de gunoi, personajul liric începe să se degradeze; apare astfel fenomenul de cancerizare, foarte acut pentru lumea actuală. E revolta părţii împotriva întregului. Trupul dobândeşte o viaţă independentă, diferitele sale părţi dobândesc independenţă. Cele două poete se deosebesc prin tipul de discurs. La Laura Dan se pot observa imagini plastice, comparaţii cu totul memorabile, pe când Silvia T are darul asociaţiilor neobişnuite.”, a spus Soviany.

Desenul realizat de public va fi găzduit de Librăria Bastilia timp de două săptămâni, apoi acesta va decora sediul Editurii Tracus Arte.

Andra Rotaru

Număr de vizualizări :1802


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro