ICR vs personalităţile culturii române

sept. 16th, 2012 | By | Category: Eveniment

Regizorul Sorin Ilieşiu a trimis pe adresa redacţiei AgenţiadeCarte.ro un comunicat de presă adresat domnului Andrei Marga – preşedintele Institutului Cultural Român, prin care îi solicită acestuia să iniţieze o dezbatere publică pentru ca instituţia pe care o prezidează să poarte numele lui Eminescu, al lui Cioran sau al altei personalităţi. Redăm integral textul domnului Sorin Ilieşiu:

„D-lui Andrei Marga – preşedintele Institutului Cultural Român

Domnule Preşedinte,

Este cunoscut faptul că unele institute culturale precum Institutul Cervantes sau Goethe-Institut, poartă numele unei personalităţi culturale emblematice pentru ţara şi naţiunea respectivă.

Dacă am dori să dăm Institutului Cultural Român numele unei personalităţi culturale emblematice pentru naţiunea noastră, ne-am gândi la Eminescu, Caragiale, Brâncuşi, Enescu, Cioran, Ionescu, Eliade sau poate la altcineva. Încercând să facem alegerea optimă, ne-am opri, cred, la Eminescu sau la Cioran.

Vă propun, Domnule Preşedinte, să iniţiaţi o dezbatere publică pentru ca instituţia pe care o prezidaţi să poarte numele lui Eminescu, al lui Cioran sau al altei personalităţi.

Menţionez că această propunere este în acord inclusiv cu declararea de către Parlament a zilei de 15 Ianuarie (în care s-a născut Eminescu) – Ziua Culturii Naţionale.

În dezbaterea publică pe care o propun, ar trebui să fie implicate personalităţi culturale contemporane, lideri de opinie din media culturală românească, instituţii precum Senatul României, Academia Română, Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional, Alianţa Naţională a Uniunilor de Creatori,Uniunea Scriitorilor din România.

Faţă de prezenta solicitare, Domnule Preşedinte, vă solicit un răspuns public.

Cu încredere,

Sorin Ilieşiu

Număr de vizualizări :1403


2 Comments to “ICR vs personalităţile culturii române”

  1. david ana spune:

    Impartasim din toata inima propunerea dlui regizor Sorin Ilieşiu, ICR trebuie sa poarte un nume, eu as indrazni sa optez pentru MIRCEA ELIADE (cel mai cunoscut in Europa si in America, si mai ales fără finalul escu), si evident exclud numele unor Horia Roman P. sau Pleşu şi nu mai ştiu cum, din lista fanilor acestora….

  2. bogdan odagescu spune:

    fix asta era problema, da. ca n-avea nume.
    pai e simplu, de acum incolo o sa mearga de 200 de ori mai bine ICR-ul.
    hah, bafta cu asta…

Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro