Academicianul Basarab Nicolescu participă la simpozionul “Dialog între culturi”

sept. 24th, 2012 | By | Category: Eveniment

Joi, 27 septembrie 2012, ora 19.00, în sala Beijing a hotelului City Plaza (Cluj Napoca, str. Sindicatelor, nr. 9-13), va avea loc simpozionul intitulat „Dialog intre culturi”. Simpozionul va debuta cu o conferinţă a distinsului om de ştiinţă, domnul academician Basarab Nicolescu,  filosof şi fizician teoretician la Centre National de la Recherche Scientifique (CNRS), Universitatea Paris. O notă aparte va fi dată evenimentului de către intervenţiile domnului Pr. Prof. Univ. Dr. Ioan Chirilă, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca dar şi ale domnului Prof. Univ. Dr. Calin Felezeu, de la Institutul de Turcologie şi  Studii Central Asiatice.

Simpozionul îşi propune să cultive, prin intermediul dialogului, o serie de valori precum: toleranţa, dragostea pentru oameni, pacea, înţelegerea, bunăstarea şi libertatea. Toate acestea, în paralel cu reafirmarea necesităţii de a recunoaşte diversitatea culturală, într-o realitate în care transculturalul este cuvântul de ordine.

„Simpozionul nostru  se doreşte a fi un îndemn spre cultura dialogului, făcut cu ajutorul unor profesionişti care să ajute la găsirea gândului bun ce trebuie pus la baza tuturor acţiunilor noastre”, a precizat domnul dr. ing. ec. Mihai Talpoş, preşedinte al Organizaţiei Tineret pentru Europa.

Principalele întrebări la care organizatorii îşi propun să găsească răspuns sunt următoarele:
– Este dialogul între culturi, un „pariu” de ordin social sau politic?
– În contextul mondializării, este pericolul dizolvării culturilor un pericol real?
– Există culturi „de succes” şi culturi „mediocre” sau chiar „falimentare”?
– Sunt popoarele lumii pregătite pentru un real dialog transcultural?
– Există, la nivel european, mijloacele instituţionale necesare în promovarea dialogului transcultural?
– Care este rolul dimensiunii spirituale în dialogul dintre culturi?

Număr de vizualizări :1342


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro