spot_img

„100 de mii de poeţi pentru schimbare”, la Bucureşti

Pentru un al doilea an, are loc o mişcare globală care dă glas problemelor locale prin muzică, artă, fotografie, poezie, mimă şi alte arte. Bucureştiul este, din nou, pe harta evenimentelor din cadrul mişcării „100 de mii de poeţi pentru schimbare”.

La Bucureşti se reformulează puterea prin poezie

Anul acesta, ziua aleasă pentru evenimentul “100 de mii de poeţi pentru schimbare” este 29 septembrie. Nu mai puţin de 800 de evenimente sunt programate în 115 ţări din toată lumea. La Bucureşti, mai mulţi poeţi se întâlnesc sâmbătă în Energiea pub (str Brezoianu 4) de la ora 17.00 pentru o după amiază cu titlul „Poezie live: Reformularea puterii”. Evenimentul este prefaţat de o prezentare a proiectului „Scriitori despre Autism” al asociaţiei ATCA, un demers care a inclus fotografie de Alex Conu şi participarea unor copii cu tulburări din spectrul autist ca şi a scriitorilor Ana Maria Sandu, Claudiu Komartin şi Răzvan Ţupa. Proiectul s-a desfăşurat în această primăvară cu sprijinul site-ului Dilema Veche.

Versuri pe ecran

Printre poeţii care vor citi pentru schimbare în Bucureşti se numără autori care abia au publicat primele cărţi (Silvia Grădinaru, Radu Niţescu, tausance) sau câştigători ai premiilor de poezie din ultimii ani (Adrian Diniş, Iulia Militaru) dar şi autori mai puţin cunoscuţi publicului larg (Cristian Cotarcea, Anca Bucur).

„Am căutat autori care au texte legate de problema puterii, fie că vorbim despre o putere politică, socială sau familială” , a spus poetul Răzvan Ţupa, care a gestionat evenimentul de la Bucureşti. „Anul acesta vom avea, din nou, proiecţii video, Eliza Nicolăină venind cu nişte clipuri de tipografie cinetică absolut surprinzătoare, chiar şi pentru cei care îi ştiu poezia. Regizorul  Dorel Mihăilă a reuşit să găsească formule expresive pentru variantele video ale poemelor. În afara poeţilor pe care deja i-am anunţat, la eveniment au promis că vor veni şi autori ca Gelu Diaconu, George Tei, Corina Bernic, Livia Ştefan sau Peter Sragher şi Floarea Ţuţuianu. Din partea Fabricii de literatură (fdl.ro), Victor Potra se ocupă de transmiterea în direct a evenimentului în mediul onine (http://www.ustream.tv/channel/fdl-ro-live)”, a încheiat Ţupa.

Energiea pub, locul de desfăşurare al evenimentului bucureştean a fost la începutul secolului XX o tipografie şi la intrare pot fi văzute câteva cărţi tipărite aici în primele decenii de după 1900.

Un proiect arhivat de Stanford University

„Lipsa de adăposturi, încălzirea globală, educaţia, rasismul şi cenzura sunt atacate prin concerte, lecturi, conferinţe, ateliere, flash mobs şi alte evenimente”, a anunţat în acest an Michael Rothenberg, unul dintre fondatorii proiectului internaţional. Acesta a conceput şi anul acesta apelul prin care poeţii din toată lumea erau invitaţi să organizeze pe 29 septembrie un eveniment public de poezie dedicat schimbării (sociale, politice, economice etc.). Ca şi anul trecut, materialele legate de evenimentele din fiecare ţară sunt arhivate la Universitatea Stanford din California. De altfel, universitatea americană este cea care a acreditat „100 de mii de poeţi pentru schimbare”  drept „cea mai mare lectură de poezie din istorie”.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508